Antal Ágota: „Nem mehet be csak úgy a hajléktalan a szállóra”

2019. június 13. - 07:00 | Régió

A városi képviselőnő, aki már a vonatkozó rendelet testületi elfogadásakor is élesen bírálta annak tartalmát, reagált a városi rendőrparancsnok által elmondottakra.

Antal Ágota: „Nem mehet be csak úgy a hajléktalan a szállóra”
Archív felvétel

A városi képviselő-testület áprilisban jóváhagyta a tisztaságrendelet módosítását, melyen keresztül tulajdonképpen betiltotta a hajléktalanságot, de mindenesetre belekerült egy olyan pont, mely az utcán történő lakást, alvást és padon alvást tiltja meg. Ez ügyben mi akkor ifjabb Mészáros Lajos jogászt is megkérdeztük, aki Antal Ágotához hasonlóan alkotmányjogilag is aggályosnak nevezte ezeket a pontokat.

Szerdán közöltünk egy beszélgetést a városi rendőrség parancsnokával, Csiba Tiborral arról, hogyan alkalmazzák, illetve tartatják be az immár mintegy másfél hónapja hatályban lévő rendeletet a gyakorlatban. Csiba pedig kifejtette, hogy jelenleg ugyanúgy, mint a rendelet elfogadása előtt, javasolják az utcán élőknek, hogy menjenek be a számukra létrehozott szállóra.

„Ugyanúgy javasolva van nekik, hogy bármikor a nap folyamán oda mehetnek, ott tartózkodhatnak, ott alhatnak, de erőszakkal nem viszik őket oda, nem is lehet” – fogalmazott.

Antal Ágota szerint viszont ez valótlanság.

„Nem igaz, hogy bemehetnek a hajléktalanok napközben a szállóra, ugyanis be van zárva a kapuja és az ajtaja is, Igaz, hogy ott dolgozik egy szociális munkás, aki némi emberségből, amikor valamelyikük odamegy, hogy szeretne elmenni vécére, beengedi őket arra a pár pillanatra” – emlékeztetett.

Fotó: Cséfalvay Á. András

Megismételte az általa korábban elmondottakat, hogy a rendelet legfőbb problémája, hogy a törvények fölé helyezi magát. „Törvényi jogszabály létezik arra, hogyan kell a köztereken viselkedni, betartani a rendet és a tisztaságot, ehhez képest a rendeletbe beletették hogy a padon nem szabad aludni és kint életvitelszerűen tartózkodni” – húzta alá.

Embertelenségnek tartja azt is, amiről az egyik hajléktalan, aki egyébként igénybe veszi éjszakánként a szállót, beszámolt neki.

„Azt mondta, Ági, ne tudd meg, ha csak a padra leülünk enni, már hárman ott vannak körülöttünk és kergetnek el. Még csak le se ülhetnek enni? Ilyen még a rendeletben sincs... A törvény fölé helyezzük magunkat, hogy úgy érezzük, egy kicsit különbek vagyunk, mint a másik. Ez már jogot ad nekünk arra, hogy ítélkezzünk. Ezt a itt a városban a csírájában kell elfojtani” – folytatta.

Emlékeztetett arra is, hogy az ilyen rendelettel nagyon kell vigyázni, mert bárki kerülhet ebbe a helyzetbe, és vele szemben együttérzést kell mutatni. „Találtak egy vétséget, amire lehet hivatkozni, de ez alkotmányellenes. Attól hogy több városban van ilyen rendelet, és még nem emelte fel senki ellene a szavát, attól az még nem jó.

Magyarországon létezik ez az anomália, hogy ezt beemelték az alkotmányba, miután kimondták a törvényről, hogy alkotmányellenes, de ez ott egy szégyenletes történet, és nem egy követendő példa. Kirekesztés, diszkriminációra kényszeríti a városi rendőröket, mert nekik meg kell állapítani, hogy ki ellen fognak fellépni, mikor valaki elalszik a padon” – fogalmazott Antal Ágota.

(SzT)