Antal Ágotát és Lépes Györgyöt is kitüntetik Dunaszerdahelyen

2023. április 12. - 17:06 | Régió

A Szent György-napok alkalmával hagyományosan városi díjakat is osztanak Dunaszerdahelyen, idén pedig a képviselő-testület döntése nyomán két Pro Urbe-díjat ítéltek oda, továbbá kiosztanak egy Pro Urbe Juvenist, illetve az év pedagógusa elismerés utódjaként egy Pro Educatione-díjat is.

Antal Ágotát és Lépes Györgyöt is kitüntetik Dunaszerdahelyen
Antal Ágota (Archív felvétel - Cséfalvay Á. András)

Idén az egyik Pro Urbe-díjat Antal Ágota korábbi városi képviselő és kultúraszervező kapja. Antal Ágota 1998-tól egészen az előző választási ciklus végéig, 2022 őszéig, 24 éven keresztül megszakítás nélkül volt a városi képviselő-testület tagja. Ez idő alatt a testület mellett tanácsadó szervként működő kulturális, szociális és oktatásügyi szakbizottságok tagjaként is tevékenykedett, emellett eskettetőként párokat adott össze. Antal Ágota rendszerint a városvezetésnek és az aktuális polgármesternek tükröt tartva, annak kritikusaként gyakorolta képviselői mandátumát egészen 2022-ig.

Több alkalommal indult Dunaszerdahely polgármesteri címéért is, 2006-ban pedig mindössze néhány tucatnyi szavazattal maradt le a győzelemről Pázmány Péterrel szemben. A választások eredményét ugyanakkor megtámadta az Alkotmánybíróságon, amely szerv pedig hosszú idő után visszaéléseket megállapítva neki adott igazat, egyszersmind megszüntették a 2006-os polgármester-választás eredményét, aminek következtében Pázmány polgármesteri mandátuma megszűnt, 2009 tavaszára pedig időközi választásokat írtak ki Dunaszerdahelyen. Antal ekkor is indult a polgármesteri címért, de az akkor még csak ügyvédként ismert Hájos Zoltánnal szemben alulmaradt.

Antal Ágota civilként elvitathatatlan érdemeket szerzett a város kulturális életének fellendítésében, a Városunkért PT vezetőjeként ugyanis 2004-től szinte minden évben megrendezte a Tündérkert Fesztivált, egészen 2021-ig. Képviselőként és aktív civilként kezdeményezője volt emellett a rózsaligeti rózsakert létrehozásának, amit végül a városi önkormányzat közreműködésével, Győry Szilveszter rózsanemesítő és mások virágaiból alakítottak ki, és máig a város egyik ékköve.

2023-ban a másik Pro Urbe-díjat a sport területén folytatott tevékenységéért Lépes György egykori futballistának és futballedzőnek ítélték oda. Lépes György Nyárasdon született 1953-ban, középiskolai éveiben pedig a pozsony Inter ifjúsági labdarúgó csapatában játszott, mellyel 1969-bn korosztályos bajnokok lettek Csehszlovákiában. Ezt követően CSehszlovákia korosztályos válogatottjában is játszott. A főiskola mellett focizott Nyitrán, majd Vágsellyén, 1976-ban pedig az akkor kerületi bajnokságban szereplő DAC-hoz csatlakozott, mellyel 1980-ban a szlovák nemzeti bajnokság I. osztályába jutott fel, ahol aztán 33 mérkőzést játszott. Aktív futballkarrierjét Bősön fejezte be.

Ezt követően munkája mellett a Dunaszerdahelyi járás egyes csapatait edzőként irányította, valamint segédkezett a dunaszerdahelyi sportosztályok kialakításában. Dolgozott a dunaszerdahelyi MFK és FK 2007 csapataival, majd a DAC-hoz igazolt, és máig annak ifjúsági igazgatója.

Dunaszerdahelyen a fiatal tehetségeket Pro Urbe Juvenis-díjjal tüntetik ki, idén ezzel Mórocz Virágot jutalmazzák. Mórocz Virág jelenleg a Liszt Ferenc Egyetemen folytat tanulmányokat mesterfokon. Énekesnőként azzal hívta fel a figyelmet magára, amikor 2020 karácsonya előtt a YouTube-on közzétette Franz Schubert Ave Mariájának saját feldolgozását. 2021 karácsonya alkalmából, még mindig a covid-időszakban a Pécsi Egyetem rektorának meghívására egy karácsonyi koncerten énekelt online, 2021 őszén pedig a tatabányai városi szimfonikus zenekar karmestere, művészeti vezetője, Roman Géza felkérésére a zenekar gálakoncertjén énekelt szólistaként. A tatabányai szimfonikusokkal abban az évben már együtt dolgozott a zenekar Ady Endre megzenésített verseiből álló koncertsorozatán, 2022-ben pedig ismét Ady-esten lépett fel, de immár a Szlovák Nemzeti Színház zenekarával, illetve a Capella Istropolitana kamarazenekarral, melynek karmestere Cseh Tamás, a Szlovák Nemzeti Színház brácsása volt. Mórocz Virág álma, hogy operaénekesnő legyen.

A Pro Educatione-díjjal idén Erős Violát, az Október utcai óvoda óvónőjét tüntetik ki. Erős Viola 1981-től dolgozik óvónőként, 1994-től az Október utcai intézményben. 41 éves pályafutása során kimagasló érdemeket szerzett a gyermekek nevelésében, a munkához való emberi hozzáállása pedig kitűnő pedagógussá teszi. Munkatársai felelősségteljes, aktív a munkáját magas színvonalon végző óvónőként írják le, aki szívesen segít mind a kollégáinak, mind a gyerekeknek, és professzionalitásával kivívta tiszteletüket és megbecsülésüket. Éveken keresztül az iskolatanács koordinátoraként is tevékenykedett, valamint kollégáit képviseli a szakszervezetben.

A városi díjakat a polgármester által odaítélendő kitüntetésekkel egyetemben a Szent György-napok alatt, április 22-én este 18 órától adják át a Csaplár Benedek művelődési központban.

(SzT)