Antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat találtak a Dunában!

2017. március 7. - 09:23 | Belföld

Multirezisztens kórokozókat találtak a Duna vizében a grazi orvosi egyetem kutatói.

Antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat találtak a Dunában!
Fotó: Thinkstock - illusztráció

Az ausztriai egyetem mellett működő higiéniai és mikrobiológiai intézet által közzétett eredményekről a közszolgálati ORF rádió számolt be.

Az osztrák kutatás során a Duna számos szakaszát vizsgálták, a közzétett adatok a folyó szlovákiai szakaszára is érvényesek.

A Dunából vételezett vízminták analízise során a tudósok kétféle bélbaktériumot kerestek, és megvizsgálták a kórokozók antibiotikumokkal szembeni ellenállóképességét.

Az említett bélbaktériumok az egészséges embereket nem fenyegetik, ám az immungyengeségben vagy más betegségben szenvedő páciensekre már veszélyt jelenthetnek. Különösen nagy veszély áll fenn, ha ezek a kórokozók rezisztensek az antibiotikumokkal szemben.

A kutatási eredmények szerint a kólibaktériumot (Escherichia coli) tartalmazó minták harmadában legalább egy antibiotikummal szemben ellenállók voltak a kórokozók, de a baktériumok 10 százaléka rendkívül ellenálló (multirezisztens) volt, ezekre a tesztelt 21 antibiotikum többsége abszolút nem hat.

A Klebsiella nemzetségbe tartozó baktériumok valamivel "gyengébbek" mint a kólibaktérium: ezek 15 százaléka volt rezisztens, 2-3 százaléka pedig multirezisztens.

Bár a most publikált jelentés valamivel pozitívabb, mint a közelmúltban világszerte (Franciaország, Svájc, Kína, India, Nigéria) napvilágot látott hasonló kutatások eredményei, a jelenség még így is aggasztó, és számos új kihívás elé állítja az orvostudományt.

(SITA/para)