Antifasiszta találkozót tartanak a legnagyobbjaink a hazai fasisztáink egykori fészkében

2018. augusztus 28. - 21:00 | Belföld

Szlovákia három legfőbb közjogi méltósága - Andrej Kiska államfő, Andrej Danko, a parlament SNS-es elnöke és Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő - szerdán a fasizmusról és az antiszemitizmusról fog beszélgetni Besztercebányán.

Antifasiszta találkozót tartanak a legnagyobbjaink a hazai fasisztáink egykori fészkében
wikipédia

Az "Antiszemitizmus – társadalmi és politikai kihívás" című szakmai beszélgetést a törvényhozás elnöke szervezi Besztercebánya megye önkormányzatával együtt. Ezen részt vesznek a zsidó hitközség, a besztercebányai tudományos körök és az egyházak képviselői is.

Az előző választási időszakban Marian Kotleba állt Besztercebánya megye élén, aki jelenleg parlamenti képviselő. A parlament elnöke a volt megyeelnök és pártjának a képviselői ellen antifasiszta intézkedéseket akar előkészíteni. Danko a parlamenti képviselők kijelentéseire vonatkozó mentelmi jog szűkítését helyezte kilátásba. Pellegrini kormányfő is el tud képzelni egy efféle intézkedést. Kiska államfő szintén többször felhívta a figyelmet a szélsőségesekkel és a fasisztákkal folytatott harc szükségességére.

„A találkozó célja, hogy konstruktív véleménycsere folyjon a politikai és társadalmi intézmények között azokról az aktuális gyakorlati kihívásokról, amelyek a gyűlöletkeltő és szélsőséges megnyilvánulásokhoz vagy az antiszemitizmushoz kapcsolódnak. Ez konkrét döntések elfogadásához vezethetne a végrehajtói és a törvényhozói hatalom szintjén” – tájékoztatott a parlament hivatala.

TASR