Antonino Vadala dicsekedett a nőivel, akiket magas pozíciókba juttatott

2020. január 30. - 09:58 | Belföld

Antonino Vadala, az olasz N'drangheta nevű szervezett bűnözői csoport Szlovákiába áttelepült tagja dicsekedett azokkal a nőkkel, akiket magas állami posztokra juttatott - ezt egy meg nem nevezett tanúra hivatkozva közölte a SME.

Antonino Vadala dicsekedett a nőivel, akiket magas pozíciókba juttatott
Antonino Vadala (Fotó: TASR)

Az egyikük Denisa Bahledová, aki a mezőgazdasági dotációkat kiosztó állami ügynökségnél tevékenykedett, a másik pedig Mária Trošková, aki Robert Fico mellett dolgozott állami főtanácsosként. Vadala róluk és az általuk szerzett hatalomról dicsekedett, állítja a tanú, akit a rendőrség Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása után kihallgatott, és akinek nevét a SME az ügy érzékenységére hivatkozva nem hozta nyilvánosságra.

"Olyan szeretői voltak, akiket magas pozícióba juttatott minisztériumoknál vagy állami hivataloknál" - állította.

A tanú egy hölgy, aki személyesen ismerte Vadalát, a SME felvette vele a kapcsolatot, de nem akart a sajtónak nyilatkozni. A rendőrségnek tett vallomását viszont megerősítette.

Vallomása az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szervezetéhez eljuttatott anyagok közt található, melyek a Kuciak-ügy nyomozásából származnak.

Denisa Bahledová az 1999-es év losonci szépségversenyének győztese volt, saját vallomása szerint 2016-ig élt együtt Vadalával. Vadala azzal dicsekedett, hogy ő biztosított számára helyet a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökségnél, mely az agrodotációkról dönt. Bahledová még az első Fico-kormány idején került az ügynökséghez, melyet akkor a HZDS jelöltje vezetett.

2015-ben, amikor pedig már Ľubomír Jahnátek volt a miniszter, átkerült az ügynökség losonci szervezetéhez. Bahledová elutasította, hogy pozíciójából adódóan bármilyen módon segítette volna Vadalát és vállalkozásait.

Mária Trošková a Miss Universe 2007-es szlovákiai döntőse volt. Ő a vallomása szerint 2010-ben vagy 2011-ben ismerte meg Vadalát egy munkamegbeszélésen. Ő hozta össze ezt követően Viliam Jasaň-nyal, a Smer parlamenti képviselőjével, akinek nem volt asszisztense. Vadalával 2014-ben szakítottak, 2015 márciusától pedig már Fico mellett dolgozott a miniszterelnöki hivatalban, ahol fokozatosan az állami főtanácsosi posztig küzdötte fel magát.

A SME által említett tanú vallomásában szerepel egy olyan alkalom is, mikor Vadala egy Ficóval elköltött ebédről dicsekedett. Fico maga régóta visszautasítja, hogy ismerte volna Vadalát, akit tavaly Olaszországban kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek drogcsempészésért. Ugyanakkor az olasz La Republicca szerint az ottani ügyészség rendelkezik egy telefonhívás felvételével, melyen Vadala Ficóval beszél. Erre a telefonhívásra 2012-ben kerülhetett sor, Fico azonban ezt tagadja.

(SME)