Anyagi segítséget ígér a kormány – ki és mekkora összegre számíthat?

2023. január 31. - 14:27 | Belföld

Mivel az infláció rekordokat dönt, nem csillapodik a drágulás, a képviselők tárgyalnak a rendszeres szociális segélyről (dávka v hmotnej núdzi) szóló törvény módosításáról. Amennyiben jóváhagyják, idén áprilisban léphet érvénybe.

Anyagi segítséget ígér a kormány – ki és mekkora összegre számíthat?

A módosítás célja, hogy az anyagi támogatások célzottabbak és effektívebbek legyenek, illetve motiváló hatást gyakoroljon a kedvezményezettjeire az anyagi szükséghelyzetből való kikerülésre – áll a törvény indokolásában, amelyet a Pluska idéz.

A legalapvetőbb változás az egyéni járulékok eltörlésére vonatkozik, amellyel az aktív munkaerő-piaci intézkedések politikáján belül külön foglalkoznak majd.

A lap információi szerint a rendszeres szociális segély (dávka v hmotnej núdzi) 74 euró lehet egyedülálló személy, valamint 140,70 euró egyedülálló gyermekes személy esetében. 128,60 eurós támogatást határoztak meg anyagi szükséghelyzetben élő gyermektelen párokra vonatkozóan, 192,40 eurót pedig gyermeket nevelő pár esetében. 205,50 euróra számíthatnak a több mint négy gyermeket nevelő egyedülálló személyek, 259,40 euróra pedig azok a párok, akik több mint négy gyermeket nevelnek.


Forrás: Pluska

A tárca még novemberben előkészítette az anyagi anyagi szükséghelyzetről szóló törvénymódosítást, a kormány pedig jóváhagyta. Hamarosan a parlamentben tárgyalhatnak róla, a törvénymódosítás pedig a tervek szerint idén április elejétől lépne hatályba.


(pluska.sk)