Apadnak a folyók Szlovákiában, ezért csökken az áramtermelés is

2022. július 28. - 13:49 | Belföld

A hőség és a szárazság nemcsak a gazdákat és terméseiket sújtja, legújabban ugyanis már az energiaellátás terén is problémák adódnak. A lényeges európai folyók szintje csökken, a szakértők pedig rámutatnak, hogy az ebből származó energia nem kimeríthetetlen – írja a HN.

Apadnak a folyók Szlovákiában, ezért csökken az áramtermelés is
Fotó: Paraméter - illusztráció

A hőség és a csapadékhiány jelentősen csökkentette a folyók szintjét Spanyolországban, emiatt pedig a vízerőművek teljesítménye húszéves minimumra esett vissza. Hasonló a helyzet Franciaországban, és már Szlovákiában is jelentkezett a probléma. A kevesebb víz a folyómedrekben egyúttal kevesebb kitermelt áramot is jelent.

A szlovák villamosenergia-átviteli rendszer szerint az idei júliusi aszály és csapadékhiány következtében tavaly júliushoz képest 41 százalékkal csökkent a villamosenergia vízből történő előállítása. Az említett időszakban 187,75 gigawattóra áram termelődött, míg tavaly ilyenkor ez 317,19 gigawattóra volt. A két évvel ezelőtti adatokkal összehasonlítva még szembetűnőbb a különbség: idén júliusban 47 százalékkal kevesebb áramot állítottunk elő vízenergiából, mint 2020 nyarának közepén.

Ez jelentős kiesést jelent, amit nem lehet egyszerűen pótolni. A gáz, az atom és a szél után a víz a negyedik legnagyobb energiaforrás az Európai Unióban. Szlovákiában két évvel ezelőtt minden áru 16,7 százaléka vízforrásból származott. A hálózatban 50 Hertzen kell tartani a frekvenciát, a fogyasztást pedig minden egyes másodpercben fedezni kell. Ha nem sikerül tartani a szintet, bekövetkezik a korlátozás.

A vízből származó áram termelése a víz mennyiségétől függ. Általánosságban véve akkor termelődik több áram, ha a hó olvadásnak indul az Alpokban, a Duna pedig felduzzad. De ugyanez érvényes a nagyobb esőzésekre is. Az említett okok miatt egyébként is gyengébbek a nyarak a vízből történő áram-előállítás terén, a probléma viszont az, hogy az elmúlt időben már egész évekre jellemző a csapadékhiány.

2021 tavaszáig az esőzéseknek köszönhetően még kedvező szinten volt a vízből történő energia-előállítás, azóta viszont jelentősen csökkent a csapadék mennyisége. Ebből kifolyólag előfordulhat, hogy a szlovákiai vízerőművek a jövőben kevesebb energiát tudnak majd termelni.


(hnonline.sk)