Apja szerint sosem ítélték oda anyjának a kislányt, aki miatt Szlovákiába utaznak ecuadori miniszterek

Az ecuadori kislányt, Izabelát, akit állítólag jogtalanul tart Szlovákiában az apja, sosem ítélték oda az anyjának. Ezt Andrej Gara, az apa ügyvédje állítja az állásfoglalásában. Az ügyvéd szerint nem létezik olyan döntés, amely szerint Izabelát vissza kellene küldeni Ecuadorba.

Apja szerint sosem ítélték oda anyjának a kislányt, aki miatt Szlovákiába utaznak ecuadori miniszterek
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A kislány tíz éves, születése óta, egészen hétéves koráig Szlovákiában élt. „Ezek után az anyja egy és háromnegyed évig jogtalanul tartotta őt Ecuadorban. Jelenleg Szlovákiában él. Izabelka a tíz évéből több mint nyolcat Szlovákiában töltött” – áll az állásfoglalásban. Gara azt állítja, hogy a kislány az Ecuadorban töltött idő alatt végig arra kérte az anyját, hogy térjenek haza Szlovákiába, de az anya nem vette figyelembe a kérését. „A kislány hosszas győzködése után végül Szlovákiába utaztak, ahonnan a kislány nem akar visszatérni Ecuadorba. Vagyis Izabela, nem pedig az apa döntéséről van szó” – írják az állásfoglalásban. 

Az Igazságügyi Minisztérium kész együttműködni az ecuadori hatóságokkal a maga kompetenciáin belül. Ezt hétfőn (május 21.) közölte a tárca az állásfoglalásában. Ebben az ecuadori parlament múlt heti döntésére reagált, mely szerint az ottani ombudsmant, az igazságügyi és a külügyminisztert Szlovákiába küldik a legmagasabb diplomáciai szintű jogérvényesítés céljából. A döntés azt az ecuadori kislányt érinti, akit apja állítólag jogtalanul tart Szlovákiában. Az ecuadori parlament döntéséről hétfőn tájékoztatott Natália Blahová (SaS) parlamenti képviselő, aki szerint ezzel Szlovákia egy újabb nemzetközi botrány küszöbén áll.

(TASR)