Ápolók munkáját ismerték el Dunaszerdahelyen

2022. május 17. - 15:25 | Régió

Az Összefogással a Holnapért Polgári Társulás, valamint Nagyszombat megye képviselői a dunaszerdahelyi régióból tiszteletüket és megbecsülésüket fejezték ki az ápolók nemzetközi napja alkalmából a régióban dolgozók előtt.

Ápolók munkáját ismerték el Dunaszerdahelyen
Fotó: Nagy Attila / Dunaszerdahelyi.sk

Az elmúlt két év járványidőszaka különösen nehéz volt minden, az egészségügyben vagy a szociális szférában dolgozó egészégügyi ápoló számára, éppen ezért az idei eseményen nem is emeltek ki közülük néhányat, hanem összesen mintegy 250 dolgozó kapott névre szóló köszönőlevelet, illetve ajándékot.

A Dunaszerdahelyen megtartott eseményen azonban külön kitüntették négy intézmény vezetőjét. Hájos Zoltán polgármester külön köszönetet mondott Bock Sylviának, a dunaszerdahelyi kórház és rendelőintézet igazgatónőjének, Fekete Mónikának, a Nővérek és Szülészasszisztensek Regionális Kamarája elnöknőjének, Bíró Johannának, a Dunaszerdahelyi Szociális Szolgáltató Központ igazgatónőjének és Pongrácz Kálmánnak, a Dunaszerdahelyi Idősek Otthona igazgatójának.

Beszédében a polgármester kiemelte, hogy a nővérek és ápolók munkája nélkül nem valósulhatna meg az egészségügyi ellátás. Helyenként emberfelettinek nevezte azt a munkát, amit ők elvégeznek, és különösen az elmúlt két évben a koronavírus-teszteléseknél és oltásoknál is rendszeresen jelen voltak. Úgy vélte, nincs kellőlépp megbecsülve a munkájuk noha gyakran szabadidejüket áldozzák fel, amit családjukkal tölthetnének.

Emlékeztetett arra is, hogy az utóbbi időben rájuk nehezedő hatalmas nyomás, a rágalmak, fenyegetések és helyenként erőszakos viselkedés miatt sokan el is hagyták a hivatásukat.

Bock Sylvia arra figyelmeztetett, hogy a nővéreknek és ápolóknak az orvos és beteg számára is jó partnernek kell lenniük. Munkájukat felbecsülhetetlennek ítélte, és szerinte arra kell törekedni, hogy lehetővé tegyék számukra a biztonságos munkát. Kifejtette, hogy a dunaszerdahelyi kórházban az elmúlt két évben összesen 1616 koronavírusos beteget ápolnak, 65 ezer PCR- és 73 ezer antigéntesztet végeztek el és mintegy 70 ezer oltást adtak be.

(SzT)