Április végén tetőzhet a koronavírus-járvány Szlovákiában

2020. március 17. - 11:09 | Belföld

Az állam által készített elemzések szerint április végén és május elején jelentősen megnövekedhet a koronavírusos fertőzöttek száma - írja a Denník N.

Április végén tetőzhet a koronavírus-járvány Szlovákiában
Fotó: Cséfalvay Á. András

Peter Pellegrini miniszterelnök hétfőn először beszélt nyilvánosan arról, hogy az elemzések szerint a szlovák lakosság mekkora hányada fertőződhet meg a koronavírussal. A kormányfő próbált óvatosan fogalmazni, hozzátéve: nem biztos, hogy a számok nyilvánosságra hozása a közjót szolgálja. Pellegrini elmondása szerint

a fertőzöttek száma a következő hónapokban mélyen a teljes lakosságszám 40 százaléka alatt lehet, míg más országokban akár 80 százalékos fertőzöttségi szintet is lehetségesnek tartanak a különböző modellek.

A miniszterelnök ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a válságstáb által hozott szigorú intézkedéseknek köszönhetően a fertőzöttek száma akár alcsonyabb is lehet a vártnál.

Pellegrini az egészségügyi minisztérium által működtetett Egészségpolitikai Intézet modelljére hivatkozott.

A pontos adatokat egyelőre nem tették közzé, azt azonban tudni lehet, hogy az elemzők szerint az első diagnózist követő 60. napon lehet számítani a tetőzésre. Szlovákiában ez április végére, május elejére tehető. A modell szerint 15-20 napig jelentősen növekednek a diagnosztizált esetek, a 80. nap után (az elméletben ez május második fele) azonban egyre kevesebb új esetre lehet számítani.

A miniszterelnök azt állítja, hogy a betegek száma csak akkor lépi túl az egészségügy kapacitásait, amikor az előrejelzés szerint a járvány tetőzni fog.

Szlovákiában a hétfői (március 16.) adatok alapján 72 személynél diagnosztizálták a koronavírust, 1523 teszt eredménye negatív lett.

(Denník N/parameter)

Címkék: koronavírus