Áprilistól csak hegyi vezetővel lehet túrázni Nepálban

2023. március 7. - 20:41 | Sport

 Nepál szigorítja a magashegyi túrázási szabályokat, mert évente több tucat eltűnés és halálos kimenetelű baleset történik a népszerű trekking útvonalakon.

Áprilistól csak hegyi vezetővel lehet túrázni Nepálban
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A katmandui turisztikai minisztérium szóvivőjének a bejelentése szerint áprilistól kizárólag regisztrált hegyi vezetővel lehet a himalájai területeken túrákon részt venni. A túravezetőket bejegyzett turisztikai cégek fogják kiközvetíteni. Az intézkedés célja a túrázók biztonságának garantálása mellett megélhetési lehetőség biztosítása a helyi túravezetőknek és hordároknak - mondta a szóvivő.

Hegyet mászni, mint például az Everest vagy az Annapurna csúcsát meghódítani eddig is csak szabályozott keretek között, magas regisztrációs díj ellenében lehetett. Az új szabályok csak a hegyvidéki túrázásra vonatkoznak. A hegymászásra más szabályok érvényesek.

A nepáli turisztikai minisztérium adatai szerint évente 40-50 túrázó tűnik el a hegyi trekking útvonalakon. Fellelésük és esetleges mentésük nagy nehézségekbe ütközik, hiszen a trekking útvonalak közlekedési eszközökkel megközelíthetetlenek, a lakott települések ritkán és viszonylag nagy távolságokban helyezkednek el, és az útvonalak nagy részén egyáltalán nincs mobil szolgáltatási lefedettség.

Ezidáig bárki túrázhatott Nepál hegyvidéki trekking útvonalain, akár egyedül, akár társaságban. Ha pedig vezetőt fogadtak, annak nem kellett regisztrált hegyi vezetőnek lennie.

"A túrázás közben meghalt vagy eltűnt személyek többsége egyedül, hegyi vezető nélkül, a terep ismerete nélkül indult útnak. Ezek a tragédiák megelőzhetők lettek volna egy helyi hegyi vezetővel"

- mondta Nilhari Bastola, a nepáli trekking irodák szervezetének elnöke.

(MTI)

Címkék: Nepál, túrázás