Áprilistól jócskán odapakolnak a parkolási díjaknak Dunaszerdahelyen

2019. február 21. - 16:07 | Régió

A hűségkártyával nem rendelkezők jócskán meg fogják érezni az ideiglenes  (éves, féléves, negyedéves, havi) parkolásra vonatkozó díjak emelkedését, de azok a hűségkártyával rendelkezők is, akik egynél több autójukra fizetnék ki azt. Az egy órára vonatkozó parkolódíj nem változik. A képviselő-testület a héten hagyta jóvá a módosításokat.

Áprilistól jócskán odapakolnak a parkolási díjaknak Dunaszerdahelyen
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)

Az önkormányzat új kötelező érvényű rendeletet fogadott el a díjköteles ideiglenes parkolást illetően.

Ennek gyakorlatilag az egyetlen kedvező változása, hogy az áprilistól hatályba lépő rendelet értelmében szombaton már ingyenes lesz a parkolás Dunaszerdahelyen.

„Másodsorban változott az időszakos parkolással kapcsolatos gyakorlat, merthogy nem parkolókártyák kerülnek kibocsátásra, hanem azokkal szemben időszakos parkolási díjról van szó. Informatikai rendszerben történik a járművek rendszámának besorolása, városi rendőrök pedig ellenőrzéskor szkennelik a rendszámokat” – vezette fel a javaslatot Hájos Zoltán polgármester.

Szó mi szó, a hűségkártyával rendelkezők egy autó esetén nem igazán fogják megérezni a változást, hiszen az éves parkolódíj 80, a féléves 45, a negyedéves 25 euró lesz, míg a havidíj 13-ról 15 euróra emelkedik. A díjköteles zónában lakóknak egy autójuk után továbbra sem kell parkolódíjat fizetniük.

Ha azonban az egy háztartásban élő természetes személyek vagy vállalkozók második autójáról van szó, az időszakos parkolódíj tulajdonképpen a duplája lesz, és itt még mindig azokról van szó, akiknek van hűségkártyájuk. Nekik tehát áprilistól második autójuk után 160 euróba kerül az éves parkolódíj, 90-be a féléves, 50-be a negyedéves és 30-ba a havi.

Ha pedig valaki fizetős zónában lakik, második autója után 20 eurós éves parkolódíjat lesz köteles fizetni akkor is, ha van hűségkártyája.

Még egy érdekes változás, hogy a hűségkártyával rendelkező jogi személyeknek, amennyiben székhelyük fizetős zónában van, egy autó esetében 160, minden további esetében pedig 200 euróba kerül majd a parkolás egy évre (és itt nem kijelölt parkolóhelyekről beszélünk).

„A parkolózónában egyre kevésbé forognak az autók – a fluktuáció nagyon visszaesett. Az üzletesek is panaszkodnak, hogy akik például a közelben dolgoznak, a nap elején leparkolják az autójukat, és azok aztán nem mozognak, az ő klienseik, vásárlóik pedig nem tudják hol letenni az autójukat. Ennek kapcsán lett javaslat az éves, féléves és negyedéves havi díjakkal kapcsolatosan” – indokolta a módosításokat Hájos Zoltán. Ez pedig már inkább azokra vonatkozik, akik nem rendelkeznek hűségkártyával, tehát javarészt nem dunaszerdahelyiek, vagy épp azok, csak tartoznak a városnak és ezért érvénytelen a hűségkártyájuk.

A. Szabó László

Ezt a módosítást A. Szabó László alpolgármester terjesztette be, miután a városi hivatal szigorú javaslatán a városi tanács némileg enyhített. „A javaslatom lényege az volt, hogy a városi hivatal által előterjesztett összegek 25-30%-kal csökkenjenek, ami ugyan így is 40-50%-os emelkedést jelent a hűségkártyával nem rendelkező autótulajdonosok esetében, de ha a 0,50 euró/óra parkolási díjból indulunk ki, akkor gyakorlatilag 58 nap megfizetésével éves parkolókártyához juthatnak. Ez a hűségkártyások esetében mindössze 18 nap megfizetésével kiváltható” – közölte érdeklődésünkre A. Szabó László.

A gyakorlatban pedig ez úgy fog kinézni, hogy – tehát a hűségkártyával nem rendelkezőknek – 260 euró lesz az éves, 140 a féléves, 80 a negyedéves és 30 a havi parkolódíj. Mostanáig ez így nézett ki: 166 / 100 / 60 / 20.

A hűségkártyával nem rendelkező, de Dunaszerdahelyen, fizetett zónában bejelentett lakhellyel rendelkező személyeknek pedig első saját autójuk után egy évre 20 eurót, minden további járművük után 40 eurót kell majd fizetni.

(SzT)