Áprilistól többek fizetünk az okmányok kiállításáért

2024. április 2. - 20:52 | Belföld

Egy törvénymódosítás értelmében áprilistól több adminisztrációs díj is emelkedik. Többet kell fizetni például a jogosítvány, az útlevél vagy a fegyvertartási engedély kiadásáért.

Áprilistól többek fizetünk az okmányok kiállításáért
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Emelkedtek az anyakönyvi hivatali házasságkötéssel kapcsolatos díjak is.

A személyi igazolvány kiállításának díja 4,50-ről 7 euróra emelkedett. A tíz évnél rövidebb érvényességi idejű személyi igazolvány kiállításának díja, ha elveszett, vagy ellopták, 9-ről 14 euróra emelkedik, tíz évnél hosszabb érvényességi időnél 16,50-ről 25 euróra. A személyi igazolvány kézbesítéséért az eddigi 3 helyett 4 eurót kell fizetni.

A útlevél kiállításáért az eddigi 33 helyett 50 eurót kell fizetni. A 6-16 éves személyek 13 helyett 20, a hat évnél fiatalabbak útleveléért pedig 8 helyett 12 eurót kell fizetni. A jogosítvány kiállításának díja 6,50-ről 10 euróra emelkedik.

A fegyvertartási engedély kiadása 30 helyett 45 euróba kerül. Változik a fegyvertartási engedély kiadásához szükséges alkalmassági vizsgálat elvégzésének díja is.

Az anyakönyvi hivatalok az önkormányzathoz tartoznak, itt a házasságkötéssel kapcsolatos illeték emelkedik. A név- vagy vezetéknév-változtatást a kerületi hivatalok intézik. Felnőtt személy név- vagy vezetéknév-változtatásáért 100 euró helyett 140-et kell fizetni. Az anyakönyvi bejegyzések után ezentúl 10 helyett 15 eurót kérnek.

TASR