Apró emlősök táplálkoztak az elhullott dinoszauruszok húsából

2020. július 31. - 16:09 | Tech

Apró emlősök táplálkoztak 160 millió éve az elhullott dinoszauruszok húsából - állapították meg a Tübingeni Egyetem kutatói, akik Kína északnyugati részén talált leleteket vizsgáltak át újra.

Apró emlősök táplálkoztak az elhullott dinoszauruszok húsából
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az intézmény pénteki közlése szerint apró harapásnyomokat találtak egy életében 20 méteres hosszúságot és több tonna súlyt elérő szauropoda nyaki csigolyáján. Ezek az emlősöktől származó legrégebbi harapásnyomok, amelyeket dinoszaurusz-csontokon találtak.

Mivel az éhes kisállat nem lehetett nagyobb, mint egy ma élő cickány, a nyomok arra utalnak, hogy a tetemből evett. A korai emlősök körében sokféle táplálkozási módra találtak bizonyítékokat tudósok, a közvetlen bizonyítékok, mint a csontokon talált harapásnyomok azonban nagyon ritkák.

Az eddigi legrégebbi ilyen lelet legfeljebb 100 millió éves volt - mondta a kutatásról beszámoló tanulmány vezető szerzője, Felix Augustin.

"Ezért olyan különleges ez a 160 millió évvel ezelőttről származó felfedezés"

- emelte ki.

A Kína északnyugati részén lévő Hszincsiang tartományban végeztek német és kínai tudósok kutatást 2000-ben, amikor gerincesektől származó számos fosszília felszínre került.

A leletek újbóli vizsgálatakor tűntek fel a tübingeni szakértőknek a fognyomok.

(MTI)

Címkék: dinoszaurusz