Aprópénzért árulta el kollégáit a Piťo-bandának a NAKA elit alakulatának volt vezetőhelyettese

2022. augusztus 9. - 11:04 | Belföld

A Bakiként ismert Branislav Bakoš összejátszott a maffiózó Juraj Ondrejčák, azaz Piťo bandájával, és tulajdonképpen az ilyen körökben aprópénzért szivárogtatott ki információkat a bűnszervezetnek több NAKA-akcióról.

Aprópénzért árulta el kollégáit a Piťo-bandának a NAKA elit alakulatának volt vezetőhelyettese
Illusztráció - archívum

Az Aktuality.sk-nak sikerült megszereznie a Baki elleni vádemelési javaslatot, ebből derült fény arra, milyen konkrét ügyekkel gyanúsítják a volt rendőrt.

2015 tavaszán a NAKA egy bevetést tervezett a zsaroló bűnbanda ellen, melynek tagjait akció közben akarták leleplezni. Minden elő volt készítve, a vizsgálótiszt számára már a bírósági engedély is rendelkezésre állt a lehallgatóeszközök és kamerák telepítéséhez. Az egészből végül semmi nem lett, mivel Piťoék megkapták a szükséges információt, hogy embereik ne lepleződjenek le.

A rendőrség szerint Baki kezdeményezett egy találkozót egy közvetítő személlyel, akinek voltak kapcsolatai a Piťo-bandához. Neki mondta el, hogy mire készül a NAKA. Konkrétan azt, hogy a megzsarolt személyt a NAKA bepoloskázza és megfigyeli kamerákkal, és miután pénzt ad át nekik, őrizetbe veszik őket. Mindezért "csupán" 1500 eurót kért, amit a legközelebbi találkozón egy kávézóban meg is kapott.

Néhány hónappal később egy kábítószeres bűncselekmény ügyében készült házkutatásokat tartani a NAKA a Piťo-banda bizonyos tagjainál. Baki elárulta a neveket, akiket készültek letartóztatni. Az akciót elhalasztották, mert nem tudtak összeszedni hozzá elegendő rendőrt, de Baki a következő időpontot is elárulta a bűnszervezetnek.

Baki ügye a Specializált Büntetőbíróságon van, ahol szeptemberben tartják az első tárgyalást. Kenőpénz elfogadásáért és hivatali jogkörrel való visszaéléssel vádolják. A volt rendőr ellen az alvilág tagjai is tanúskodnak, többek között azok, akiket egy 2016-os akció során tartóztattak le.

Bakoš ugyanakkor nemcsak a Piťo-bandával állt kapcsolatban. 2017-ben ugyanis a Takáč-klán ellen irányuló akció során vették őrizetbe őt is. A gyanú szerint ettől a bűnbandától havi ezer eurót kapott azért, hogy figyelemmel kísérje az ügyeiket a NAKA-nál.

(Aktuality.sk)