AquaPhone’2022 - Párkány, 2022. június 18 (szombat)

2022. június 13. - 19:00 | Kultúra

Indíték

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként – szélcsendes időben – lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

AquaPhone’2022 - Párkány, 2022. június 18 (szombat)

Az AquaPhone performance, tizenhatodik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek, és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósítják meg, akik Christian Haller párbeszédét kísérő zenei improvizációt hoznak létre. A szöveg magyar (Báthori Csaba fordításában), szlovák (Elvíra Haugová fordításában) és német eredeti nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

A délután folyamán változatos irodalmi és zenei program várja a látogatókat. A program részletei a másik oldalon találhatók.

Közreműködnek

Christian Haller

Író. 1943-ban született Bruggban (CH). Zoológiát végzett a Baseli Egyetemen. A rüschlikoni Gottfried Duttweiler Intézet szociális tanulmányok részlegének vezetője és a badeni Claque Színház dramaturgja volt. Több mint húsz könyve jelent meg, részben francia vagy román fordításban is. Laufenburgban (CH) él.

Elvíra Haugová

Műfordító, angolból, németből és magyarból fordít szlovákra szépirodalmat és – többek között – pszichológiai szakirodalmat. Az Ars Poetica fesztivál keretében élőben fordítja fiatal angol, német és magyar költők verseit. Szabadfoglalkozású, Pozsonyban él.

Báthori Csaba

Író, fordító, irodalomtörténész, esszéíró. 1956-ban született Mohácson. 198-ben végezte jogi tanulmányait, majd Ausztriába emigrált. 1996-ban visszatért Magyarországra, azóta Budapesten él. Jelentős irodalmi díjakat nyert el.

Király Edit

Irodalomtudós, műfordító. Német és magyar nyelvészeti, ill. szociológusi diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A Bécsi Egyetemen doktorált, az ELTE-n habilitált és tanít. A „Folyó” antológia egyik szerkesztője.

Parti Nagy Lajos

Költő és író. 1953-ban született Szekszárdon. Versei először 1971-ben jelentek meg a pécsi Jelenkor című folyóiratban, melynek szerkesztője volt 1979 és 1986 között. 1986-tól Budapesten él, azóta szabadfoglalkozású író és fordító. Irodalmi munkásságát 2007-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

Eva Andrejčáková

Újságíró és műfordító. 1970-ben született Gútán. A pozsonyi Comenius Egyetemen szlovák nyelvet, irodalmat és esztétikát tanult. Magyar irodalmat fordít szlovákra. Pozsonyban él.

Wilhelm Droste

Író, újságíró, műfordító. 1953-ban született Allendorfban (Németország). Marburgban germanisztikát, történelmet és politológiát tanult. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem német tanszékének tanára. A Neue Zürcher Zeitung és Neuer Pester Lloyd újságírója. Budapesten él.

Mila Haugová

Költő és műfordító. 1942-ben született Budapesten, jelenleg Pozsonyban él. Több mint másfél tucat szlovák nyelven megjelent verseskötete mellett alkotásai angol, francia, német, orosz és lengyel fordításban is kiadásra kerültek. Magyarból, németből és angolból fordít verseket.

Markus Eichenberger

Zenész (klarinét, szaxofon), zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. 1977 óta különböző formációkban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte. Zürichben és Menzbergben (Svájc) él.

Alfred Zimmerlin

Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Zenetudományt és zenei néprajzot hallgatott a Zürichi Egyetemen. Improvizációt tanít a Baseli Zenei Főiskolán. Számtalan hangverseny és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban. Usterben (Svájc) él.

Pásztor Ádám

Gitárművész. 1997-ben született Zselizen. Komolyzenei és jazzes motívumokat ötvözve főleg kortárs zeneszerzők műveinek feldolgozásait adja elő. Párkányban él. Szívügye a párkányi zenei élet fellendítése.

Címkék: Aquaphone, Duna, Párkány