Arab országok üdvözölték al-Bagdadi halálhírét

2019. október 28. - 20:31 | Külföld

Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia üdvözölte Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vezetőjének halálhírét. Bagdadit Donald Trump amerikai elnök közlése szerint meggyilkolták egy amerikai katonai rajtaütésben a hétvégén Északnyugat-Szíriában.

Az Egyesült Államokkal szövetséges arab országok megismételték, hogy folytatják terrorizmusellenes erőfeszítéseiket az Egyesült Államokkal együtt a szélsőséges csoportok felszámolása érdekében.

Szaúd-Arábia egy közleményben úgy fogalmazott, "értékeli az amerikai kormányzat nagy erőfeszítéseit, amelyeket e veszélyes terrorszervezet tagjainak az üldözése érdekében tesz. A szervezet elferdítette az iszlám és muszlimok valódi képét az egész világon, valamint olyan atrocitásokat és bűncselekményeket követett el, amelyek ellentétesek az alapvető emberi értékekkel számos országban, köztük a (szaúdi) királyságban".

Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter al-Bagdadi halálát fontos lépésnek nevezte az Egyesült Államok és Jordánia "közös és folyamatos háborújában a terroristák és a gyűlöletet szító ideológiájuk ellen". "Jordánia a globális koalíciós partnereivel együttműködve továbbra is az élen jár azokban az erőfeszítésekben, amelyeknek a célja a gonosz elpusztítása" - írta a Twitteren.

Ahmed Háfiz egyiptomi külügyi szóvivő ugyancsak fontos lépésről beszélt a terrorizmus elleni küzdelemben. Egyúttal "egységes fellépésre" szólított fel a terrorista csoportok elleni küzdelemben.

Az amerikai elnök vasárnap jelentette be al-Bagdadi halálhírét, Trump szerint egy rajtaütés során gyilkolták meg, évekig tartó hajtóvadászat után. Bagdadi vezette az Iszlám Állam önhatalmúlag kikiáltott "kalifátusát", amely világszerte erőszakra buzdított.

Eközben hétfőn a Fülöp-szigeteken harckészültségbe helyezték a biztonsági erőket a helyi dzsihadisták - al-Bagdadi halála miatti - esetleges megtorló támadások ellen.


MTI