ÁRADÁS: Hét méternél jár a Duna vízszintje Pozsonynál (FOTÓK)

2021. július 19. - 08:21 | Régió

Hétfőn reggel 6 órakor a Duna vízszintje megközelítette a hét métert Pozsonynál, egészen pontosan 696 méternél járt.

ÁRADÁS: Hét méternél jár a Duna vízszintje Pozsonynál (FOTÓK)
Fotók: TASR (További képekért kattints a fotóra!)

Ez a vízmagasság meghaladja az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét, egyelőre azonban a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet nem adott ki figyelmeztetést.

Pozsony vezetősége vasárnap jelezte, hogy hétfőn akár 2,5 méterrel is megemelkedhet a Duna vízszintje a fővárosnál. Az önkormányzat a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalattal (SVP) és a tűzoltósággal együttműködve ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Figyelembe véve, hogy jelenleg elsősorban az ártereket árasztotta el a víz Dévényújfalu (Devínska Nová Ves), Dévény (Devín), Ligetfalu (Petržalka), Oroszvár (Rusovce) és Dunacsún (Čunova) térségében, ahol sok a szúnyoglárva, a város a héten szúnyoglárva-irást fog végezni – közölte Katarína Rajčanová, Pozsony szóvivője.

„Az aktuális helyzet a Dunán ebben az időszakban normális, ezért nincs ok a pánikra” – közölte az SVP, hozzátéve, a németországi Passauban működő megfigyelőállomás által három napra előre fel tudnak készülni a várható helyzetre.

Marián Bocák, a vállalat szóvivője közölte, bár a Duna vízszintje hirtelen emelkedik, a mostani helyzet nem tart majd sokáig, valószínűleg már kedden stabilizálódik.


(TASR)