Aranyélete van az exfőügyész fiának és a kolléganőjének, aki meg Fico barátnője

2020. szeptember 16. - 20:08 | Belföld

Egy bizonyos Peter Čižnár által vezetett állami cég üzleti partnerétől Juraj Čižnár bérel egy luxuslakást, amit csak nehezen engedhetne meg magának, hiszen pályakezdő ügyész. Itt valami nem stimmel, és most a Jaromír Čižnár által korábban  irányított főügyészség vizsgálódik. Például arról, hogy Robert Fico legújabb barátnője miből fizeti azt, hogy ugyanott lakik, ahol a kollégája, a már említett ifjabbik Čižnár.

Aranyélete van az exfőügyész fiának és a kolléganőjének, aki meg Fico barátnője
Fotó: tasr

Kiderült, hogy az augusztusban a pozíciójából távozott Jaromír Čižnár főügyész szintész ügyész fia egy csilivili fővárosi lakóparkban lakik. Éppen ott, ahol Robert Fico barátnője, Katarína Szalayová is, aki meg ügyészségi fogalmazóként kollégája ifjabb Čižnárnak. Már a főügyészség vizsgálja, miből telik a fiatal ügyészpalántáknak arra az életstílusra, amit egyikőjük sem titkol igazán, írja a DenníkN.

A Duna partján felhúzott Riverpark nevezetű lakóparkban éli életét Juraj Čižnár és a korábbi "állampártnak", a Smer elnökének "legújabb" barátnője is, Szalayová, ám egyiküknek sincs a komplexumban saját ingatlanja. Míg a fiatal hölgy nem magyarázkodik a lakhatási dolgaival kapcsolatban, a főügyész csemetéje szószátyárabbnak bizonyult. Ifjabb Čižnár mesélt arról, hogy egy Nubil nevezetű Kft-től bérli a lakását, de a részletekbe (bérleti díj, az ingatlan paraméterei) nem akart belemenni, így azt sem tudni, a piac diktálta árat fizeti-e vagy csak valami jelképes"illetéket".

A tárgyalt lakópark lakásainak bérleti díjai jellemzően havi 1500 euróról indulnak, és ebben már benne van egy parkolóhely is. Čižnár fiatal ügyészként, minden lehetséges juttatással és jutalommal együtt átlagban 2500 eurót kereshet tisztán. Ebből nem is olyan nehéz kimatekozni, hogy ez azt jelentené, hogy a befolyt jövedelmének túlnyomó többségét költené albérletre.

A kezdő ügyész az albérletről nem tesz említést a vagyonnyilatkozatában, ahol viszont szerepel az, hogy

van egy 80 ezer eurót érő Mercedes típusú gépkocsija, illetve egy 8 ezer eurós karórája. Ezekről a luxuscuccokról már nyilatkozott korábban és akkor azt mondta, hogy a kocsira az ingatlanjaitól megvált nagymamája adott pénzt, az órát meg a 18. szülinapjára kapta.

Az ügyészeknek a vagyonnyilatkozatukban fel kell tüntetniük minden olyan kiadást is, ami valamilyen szerződésből - hitel, leasing - következik, és aminek az értéke meghaladja a 6,6 ezer eurót. Egy riverparki kecó egy évre számított bérleti díja legalább 18 ezer euróba kerül. A DenníkN által megszólított ügyészek ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a hivatásukra vonatkozó szabályok nem fogalmaznak egyértelműen arról, hogy az ilyen bérleti kiadási tételt fel kell-e tüntetni a nyilatkozatban. Szerintük ez egy befoltozandó joghézag.

Ifjabb Čižnár és Szalayová a Pozsonyi II. Járási Ügyészségén dolgoznak, ahol mit ád isten, éppenséggel az a Svetozár Chabada a nagyfőnök, aki meg Fico sógora. A főügyészség - mint ilyen kérdésekben illetékes felettes szerv - már jelezte is, hogy felszólítják a két ügyészségi alkalmazottat, hogy véleményezzék a megszellőztetett információkat.

A főügyészséget jelenleg az elődje által kinevezett Viera Kováčiková vezeti, amióta augusztus 10-én az idősebb Čižnár távozott az irányítói tisztségből.

"Az anyagi körülményeimet a főügyészség vizsgálja meg, és minden szükséges dokumentumot a feletteseim rendelkezésére bocsátok, mert biztos vagyok abban, hogy azok jogi szempontból megalapozottak - nyilatkozta az exfőügyész fia.

A Nubil Kft egy Cipruson bejegyzett társaságé, amelyiknek a tulajdonosa az MW Promotion reklámügynökség ügyvezetője Martin Marko. Míg ifjabb Čižnár ezzel a Markóval kötötte meg a bérleti szerződést, addig nem tudni, Szalayová kivel.

Nem érdektelen ennek az említett MW Promotionnak a háttere sem. Az ügynökség nyújt hosszú évek óta szolgáltatásokat a Javys nevezetű állami részvénytársaságnak, amelyiknek az élén még Robert Fico kormányzása idején a nyáron távozott főügyész testvére, Peter Čižnár állt.

Az ügyészségen belül vannak olyan hangok, amelyek megkérdőjelezik annak tisztaságát, ahogyan a közvádló szerepét betöltő állami szervhez kerülhetett az ügyészségi fogalmazó Szalayová és ifjabb Čižnár. Ez utóbbi személy úgy jutott intézményen belülre, hogy a pályázat időpontját addig addig halasztották, amíg a frissen diplomázott főügyészcsemete elől elhárult az akadály, és indulhatott a versenyvizsgán.

Egy ügyészségi fogalmazó körülbelül 600 eurót keres tisztán. Így a fiatal Szalayová aligha engedhetné meg magának az 1500 eurós albérletet. Sem a Volkswagen Arteon kocsiját, amelyik vagy 50 ezer eurót kóstál.

De biztos megtalálja a finanszírozás módját a fiatal hölgy, akiről tudni vélik, hogy időnként Ficóval tölti az éjszakákat vagy egy luxuskastélyban vagy a Double Tree by Hilton hotelben. Az már egy másik kérdés, Ficónak miből telik ezekre a légyottkora, de ezzel már a parlament összeférhetetlenségi bizottsága foglalkozik.

(A DenníkN alapján)