Aranysávos minősítést kapott a dunaszerdahelyi szakközépiskola diákjának előadása

2019. november 20. - 12:18 | Régió

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Mentor TT közös szervezésében valósult meg a XV. Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciája, melyet november 13–14. között rendeztek meg Galántán.

Aranysávos minősítést kapott a dunaszerdahelyi szakközépiskola diákjának előadása
Fotók az iskola archívumából - további felvételért kattints

A dunaszerdahelyi Informatikai és Szolgáltatóipari Szakközépiskolát Bereznai István negyedik osztályos tanuló képviselte A Szent Korona Pozsonyban című munkájával. István nemzeti ereklyénk kalandos történetének az akkori Magyar Királyság fővárosához fűződő kapcsolatát emelte ki, pontosabban két jelentős építményéhez.

A szakemberekből álló zsűri és a hallgatóság diákunk előadásából megtudhatta, miként szervezték meg a koronázási ünnepségeket, miért látható a Szent Márton-dóm tornyán a magyarság összetartozását jelképező kincs hű mása, de arra is fény derült, hogy a város ezeket a tradíciókat mindmáig életben tartja, ápolja.

Kutatását Korpás Árpád történész, hivatásos idegenvezető is segítette. A másik létesítmény, amely a korona történetéhez szervesen kapcsolódik, a Duna fölé magasodó pozsonyi vár, melynek legvaskosabb tornya adott otthont a klenódiumoknak. István témaválasztása és előadásmódja elnyerte a zsűri tetszését és aranysávos minősítéssel, valamint könyvjutalommal honorálta a produkciót.

Duborszky Attila történelemtanár