Aratott a koronavírus tavaly decemberben is, az elhalálozások 21 százalékát okozta, de 43 százalékkal többen haltak meg az átlagnál

2022. január 26. - 10:36 | Belföld

Minden 5. ember halálát a koronavírus okozta 2021 decemberében, derül ki a Statisztikai Hivatal szerdán nyilvánosságra hozott adataiból. A mintegy 7,5 ezer elhalálozás azonban 43 százalékkal volt magasabb a járvány előtti átlagnál.

Aratott a koronavírus tavaly decemberben is, az elhalálozások 21 százalékát okozta, de 43 százalékkal többen haltak meg az átlagnál
Fotó: TASR

Nemcsak a járvány, hanem a kórházak járvány okozta túlterhelése is sok áldozatot szedett 2021 utolsó hónapjában. A Statisztikai Hivatal adatai szerint összesen 7458 ember halt meg az év utolsó hónapjában, a COVID 19-et az esetek 21,2 százalékában nevezték meg a halál okaként. Ez összesen 1581 elhalálozást jelent. A legtöbb elhalálozást azonban továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek okozták, a halálesetek mintegy harmada írható a számlájukra.

A korábbi évek statisztikáival való összehasonlítás alapján azonban tavaly, az év utolsó hónapjában 43 százalékkal többen haltak meg, mint a járvány előtti évek átlaga.

Ez több mint 2250 elhunytat jelent az átlag felett, vagyis amellett, hogy 1581 ember a COVID 19-ben halt meg, további 700 is a járvány számlájára írható.

Ők lehetnek azok, akik nem kaptak megfelelő kórházi ellátást, mert a kórházak tele voltak covidos betegekkel.

Forrás: Statisztikai Hivatal, Paraméter.sk

A túlhalálozás nemcsak decemberre volt jellemző.

„A túlhalálozás mértéke 2021 októberében kezdett növekedni, a decemberi számok hozzávetőlegesen a novemberi szinten állnak” – tájékoztatott Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal osztályvezetője.

Decemberben Pozsony és Nyitra megyét megkímélte a járvány

Az év utolsó hónapjában elsősorban az ország két megyéjét kivéve még javában tombolt a járvány az elhalálozások alapján. A legrosszabb helyzetben Trencsén megye volt, ahol 56 százalékkal haladta meg a halottak aránya a korábbi ötéves átlagot. Nagyon hasonló volt a helyzet Kassa, Zsolna, Besztercebánya, Nagyszombat és Eperjes megyében is, ahol a túlhalálozás 45-52% százalék között mozgott. Az országos átlag 43,3 százalék volt, erre az értékre Pozsony és Nyitra megyék „húzták le”, ahol „csak” 36 és 19 százalékkal többen haltak meg az ötéves átlagnál.

A túlhalálozást nem kizárólag a COVID okozza, ami látszik a megyei bontásból is.

A legnagyobb eltérés a két legjobb helyzetben lévő megyében volt: Pozsony megyében a Covid csak 18,8, Nyitra megyében pedig még ennél is alacsonyabb, 16,4 százalékban volt felelős a halálozásért.

A legrosszabb helyzetben lévő Trencdén megyében ez az arány, Nagyszombat megyében pedg 24 százalék felett volt.

A most nyilvánosságra hozott adatok csak előzetesek, a hivatal a következő hetekben még dolgozik az elhalálozási adatok pontosításán. „Jelenleg folyik az adatok alapos ellenőrzése, a végleges adatokat a korábbi évekhez hasonlóan márciusban hozzuk nyilvánosságra” – mondta az osztályvezető. Az előzetes adatok szerint tavaly 73,1 ezer ember halt meg 2021-ben.

A korábban rendelkezésre álló adatokat, amelyekből még hiányoztak az utolsó decemberi számok, egy héttel ezelőtt Daniel Kerekes és Richard Kollár elemezte részletesebben.

- lpj -