"Arcon köpték az összes bátor katonát" - reagált Matovič Danko óriási előléptetésére

2017. január 20. - 07:47 | Belföld

A Denník N figyelt fel arra, hogy Peter Gajdoš, az SNS honvédelmi minisztere titokban, egy tavaly szeptemberben kelt parancs útján tartalékos katonai századossá léptette elő a parlament és párjta elnökét, Andrej Dankót.

"Arcon köpték az összes bátor katonát" - reagált Matovič Danko óriási előléptetésére
Andrej Danko (Fotó: TASR)

Az indoklásban az is szerepel, hogy Danko kiállt amellett, hogy növeljék a hadsereg költségvetését.

Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) szerint ezért mindkettejüknek bocsánatot kellene kérnie, Dankónak pedig le kellene mondania az előléptetésről, amennyiben van rá mód.

"Arcon köpték az összes bátor katonát, akiknek ezért gürcölniük kell, és ezzel demoralizálják a hadsereget."

Matovič posztja a Facebookon

Rámutatott, hogy Danko nemhogy végigment a ranglétrán, hanem tizedesből lett százados, amire véleménye szerint a hadseregben 30-35 évre van szükség.

Felhozott múltbéli példákat is azok közül, akik nem jutottak el idáig, pedig hosszú éveken keresztül aktívan dolgoztak az előléptetésért. Megemlítette a tizenegy évvel ezelőtti hejcei légi katasztrófában elhunyt szlovák katonákat, vagy Edmund Makovníkot és Patrik Fraštiát, akik 2013-ban haltak meg Afganisztánban, és in memoriam csak egy rangfokozattal léptették elő őket. További példaként említette az olimpiai aranyérmes Matej Tóthot.

"Mégis mit tett velük szemben Andrej Danko, amiért kiérdemelte a nyolcszorosan magasabb előléptetést, mint amennyire érdemesnek tartották őket" - fogalmazott.

Danko nem sokkal később úgy reagált, hogy az előléptetése egyenesen arányos a korával és a végzettségével. Büszke arra, hogy a hadsereg tartalékos századosává léptették elő, és nem mond le róla.

"Soha, mivel ez a Szlovák Köztársaság hadserege, és én ezt megérdemlem. Tartalékos századosi rangról van szó, ebből egyetlen euró és egyéb hasznom sincs"

- szögezte le.

A parlamentben megtartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy háború esetén viselné a katonai rendfokozatát, amit be is mutatott.

Danko emlékeztetett arra, hogy ő maga egy évig szolgált a hadseregben, amikor is a felettese éppen a miniszter Gajdoš volt. Arra is emlékezett, hogy Matovič nem volt katona, hanem ún. kék könyvet kapott. Felszólította őt, hogy igazolja, mégis "mi a diagnózisa, hogy ezt megkaphatta".

(TASR/para)