Arcpajzs a fodrászokon, éttermek és kocsmák este nyolcig, kisebb bevásárlóközpontok is nyitva lehetnek - néhány részlet az előírásokból!

2020. május 6. - 13:45 | Belföld

Szerdán beléptünk a gazdaság fokozatos megnyitásának egyesített második és harmadik fázisába, és már írtunk néhány enyhítésről, ami a mai naptól érvényes. Most pedig néhány olyan következik, amiről még esetleg nem.

Arcpajzs a fodrászokon, éttermek és kocsmák este nyolcig, kisebb bevásárlóközpontok is nyitva lehetnek - néhány részlet az előírásokból!
Fotók: TASR
 • Szerdán reggel hat órától kinyithattak a kisebb bevásárlóközpontok is, melyekben 35-nél kevesebb önálló üzleti vagy szolgáltatási egység található. A nagyobb bevásárlóközpontokban továbbra is csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és állateledel-boltok tarthatnak nyitva.

 • Az éttermekbe, kávézókba, bisztrókba, kocsmákba és bárokba csak WC-re mehetünk, ahol folyékony szappannak és papírtörlőnek is rendelkezésre kell állnia, a szárítókat pedig ki kell kapcsolni. A mellékhelyiségeket óránként fertőtleníteni kell. A pincéreknek maszkot kell viselniük, és minden asztal kiszolgálása után fertőtleníteniük kell a kezeiket. A vendégeknek étkezés vagy ivás közben értelemszerűen nem kell maszkot viselniük, ha viszont befejezték, akkor igen. (Korábban már írtuk, hogy az asztaloknak két méterre kell lenniük egymástól és csak ketten foglalhatnak helyet, vagy szülők a gyermekeikkel, tehát baráti társaságok nem.)

 • A vendéglők és a fent említett egységek reggel 6-tól este 20 óráig tarthatnak nyitva, kivéve az ételkiszállítást.

 • Hotelok, szállodák kinyithatnak, de a wellnessközpontjaik nem. (Szó esett már róla, hogy minden vendég után 24 órának kell eltelnie, mire újat fogadhatnak ugyanabban a szobában, és csak olyan szobában helyezhetnek el vendéget, ahol van WC és fürdőszoba is. Ételt csak a szobán lehet elfogyasztani, közösen étkezdében nem, legfeljebb külső teraszon.)

 • Taxiban legfeljebb ketten utazhatnak egyszerre, maszkban. (Írtuk már, hogy a járműben egy válaszfalat vagy fóliát kell elhelyezni, amely elválasztja a sofőrt a hátsó ülésen utazó kuncsafttól, minden utas után fertőtleníteni kell az utasteret és 15 percnek el kell telnie két személyszállítás között.)

 • A fodrászoknak, kozmetikusoknak, manikűrösöknek és pedikűrösöknek arcpajzsot kell viselniük, a szoláriumok dolgozóinak nem. Minden ügyfél után fertőtlenítő- és vírusölő szert kell használniuk. Amikor akadályoz, például szakállvágásnál vagy hajmosásnál, helyenként hajvágásnál az arra szükséges ideig nem kell maszkot viselnie az ügyfélnek.

 • Engedélyezettek az autóiskolák, de mind a tanulóvezetőnek, mind az oktatónak maszkot kell viselnie, és minden vezetési óra után fertőtleníteni kell az autó belsejét, főleg a kormányt és a sebességváltót, amihez a tanulóvezető is hozzáért. Két kurzus között 15 percnek kell eltelnie.

 • A könyvtárak alkalmazottainak kesztyűt is kell viselniük és a visszavitt könyveket 24 órás "karanténba" kell helyezniük.

 • Az idősek számára fenntartott 9 és 11 óra közti időkorlát csak az élelmiszerboltokban és drogériákban lesz érvényben, és csak munkanapokon, szombaton már nem.

 • Megnyithattak a kültéri látványosságok, többek között a botanikus kertek és az állatkertek is, ahol azonban nem látogathatók a fedett, zárt részek.

 • Az idősek számára vasárnap külön szentmisét kellene tartani ott, ahol egy nap többet is tartanak. A részletekről ITT írtunk.

(parameter/Denník N)

Címkék: koronavírus