Árpádházi Szent Erzsébetet akarják védőszentjüknek a kassaiak

A képviselő-testület csütörtöki (április 11.) ülésén Árpád-házi Szent Erzsébet Kassa védőszentjévé avatásával fog foglalkozni. A javaslatot Jaroslav Polaček főpolgármester terjeszti elő.

Árpádházi Szent Erzsébetet akarják védőszentjüknek a kassaiak
Fotó: TASR

Árpád-házi Szent Erzsébet a kassai dóm védőszentje, ez a legnagyobb székesegyház Szlovákiában. Erzsébet 1207-ben született, apja II. András magyar király, anyja Gertrúd merániai hercegnő volt. Ő az elesettek, szegények, koldusok, özvegyek és árvák, betegek, üldözöttek védőszentje.

„A városhoz való kötődése és a szegények és betegek istápolása miatt javasoljuk védőszenté avatását”

- közölte a kassai magisztrátus.

A főpolgármester már felvette a kapcsolatot a kassai érsekséggel, hogy a kérelmet eljuttassa a Vatikánba, amely ezt készséggel meg is teszi. A védőszenté avatás további apropója, hogy 2019-ben Kassa az Európai Önkéntesség Fővárosa.

Lucia Gurbáľová (KDH) alpolgármester, a javaslat kidolgozója elmondta, a kassaiak már régóta városuk védőszentjének tartják Szent Erzsébetet, erről történelmi feljegyzések is tanúskodnak. Valójában azonban sosem avatták hivatalosan a város védőszentjévé, erre most, az önkéntesség fővárosa évében van a legmegfelelőbb alkalom.

„Védőszentté avatása további elszántságot adhat a városban működő segélyszervezetek tagjainak, és nem csak az önkéntesség évében. Emellett Szent Erzsébet még jobban bekerülne a köztudatba, nemcsak Kassán, hanem az egész országban, sőt egész Európában is. Árpád-házi Szent Erzsébet nemcsak a hívőknek adhat erőt, hanem mindenkinek, aki megismeri az életét és azt az önfeláldozást, amivel másokon segített” – jelentette ki Gurbáľová.

(TASR)