Arra gyanakszanak a csehek, hogy szervezetten szállítják hozzájuk a magyar állampolgárságú kárpátaljai romákat

2022. május 18. - 08:04 | Kultúra

Vít Rakušan cseh belügyminiszter kedden felkérte ukrán partnerét, Denisz Monasztirszkijt, vizsgáltassa ki, nem szervezi-e valaki anyagi nyereségért a kárpátaljai romák csehországi utazását.

Arra gyanakszanak a csehek, hogy szervezetten szállítják hozzájuk a magyar állampolgárságú kárpátaljai romákat
Vít Rakušan (Fotó: TASR)

A prágai belügyminisztérium közleménye szerint Vít Rakušan és Denisz Monasztirszkij online vonalon beszéltek egymással kiemelten a Csehországba érkezett kárpátaljai roma menekültekről, illetve az ukrajnai háború során elkövetett háborús bűnök megbüntetéséről.

Vít Rakušan ismertette Denisz Monasztirszkijjel a Csehországba érkezett ukrán menekültek helyzetét, különösen a kárpátaljai romákét, akik egy részének magyar útlevele is van, s ezért az Európai Unió állampolgárának számítanak, és Csehországban nem jogosultak semmiféle anyagi segítségre.

"Felkértem az ukrán minisztert, nem tudna-e az ukrán rendőrség foglalkozni a kárpátaljai szervezett bűnözéssel kapcsolatos gyanúval. Kárpátaljáról talán szervezetten küldik az embereket az EU határain belülre olyan előnyök megszerzésének látszatával, amire nálunk nincs joguk"

- mutatott rá a cseh belügy vezetője. Kijelentette: Monasztirszkij nagyon komolyan vette a kérést, és az ukrán rendőrség a háborús helyzet ellenére is foglalkozni fog az üggyel.

Prágában a vasúti főpályaudvaron hetek óta nehéz körülmények között továbbra is több száz ukrán menekült, részben magyar útlevéllel is rendelkező kárpátaljai roma tanyázik.

Vít Rakušan felkérte magyar partnerét Pintér Sándort, hogy ellenőrizzék, kinek van közülük hivatalosan magyar állampolgársága, mert nekik nincs joguk semmiféle segélyre az EU-n belül.

A prágai sajtóban felmerült, hogy a kárpátaljai, részint magyar romákat bűnszervezetek szállítják Csehországba. Ezt állította Martin Netolicky, a Pardubicei régió elöljárója is, aki a közszolgálati televízió vasárnapi politikai vitaműsorában kijelentette: a kárpátaljai menekültek motivációja egyértelmű, ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon havi 1900 korona értékű, Csehországban pedig 5000 korona támogatást kapnak.

(MTI)