Arra kérik az ingázókat, hogy ne mindjárt a határátlépést követő első településen vegyenek részt az országos tesztelésen

2020. október 29. - 14:46 | Belföld

Jaroslav Naď védelmi miniszter felszólította az ingázókat, hogy ha részt akarnak venni az országos tesztelésen, akkor ne mindjárt a határátlépést követő első faluban vetessenek mintát, mert az káoszhoz vezetne. Rámutatott továbbá, hogy Szlovákiában nem ismerik el harmadik országban kiállított PCR-tesztet.

Arra kérik az ingázókat, hogy ne mindjárt a határátlépést követő első településen vegyenek részt az országos tesztelésen
Fotó: TASR

A miniszter bízik benne, az ingázók is megértik, hogy ne mindjárt a határátlépést követő első faluban vegyenek részt az országos tesztelésen, mert azzal hosszú sorok alakulnának ki. Naď indokoltnak látja a határ menti települések aggodalmát, és érthetőnek tartja, hogy a polgármesterek elsősorban a helyieket részesítenék előnyben.

„Ha tudomást szerzünk róla, hogy valahol felgyülemlenek az emberek, akkor időben igyekszünk majd megoldani a helyzetet” – tette hozzá Naď.

Jozef Uhler, Jarovce polgármestere a közösségi hálón figyelmeztette azokat, akik nem élnek a városrészben, hogy csak a saját lakosaik letesztelésére van kapacitásuk, ezért keressenek másik mintavételi helyet.

Azok, akik EU-s országból térnek haza és nem terveznek részt venni az országos tesztelésen, azok igazolhatják magukat negatív PCR-teszttel, de harmadik országban kiállított PCR-tesztet nem ismernek el Szlovákiában.

„A mai naptól kezdve bármely napra elfogadjuk a PCR-teszteket – a jövő hét folyamán is. Ha valaki Szlovákia területén van és PCR-tesztet csináltat szerdán, akkor hétfőn és kedden érvényes rá a kijárási korlátozás. Amennyiben olyan személyekről van szó, akik az Európai Unió más államából érkeznek, és rendelkeznek PCR-teszttel, amelyet az EU által elfogadott módon biztosítottak be, azt elfogadjuk. Viszont harmadik országból érkező személyek tesztjeit nem fogadjuk el, ugyanis ezek esetében gyakorta beigazolódott, hogy ezek az irományok hamisak” – tette hozzá Naď.


TASR/para