Arra kérnek a higiénikusok, mérlegeljük a nagy esküvőket és családi összejöveteleket

2020. szeptember 19. - 13:22 | Belföld

A Közegészségügyi Hivatal felhívta a figyelmet, hogy mérlegeljük a nagy létszámú esküvők és családi összejövetelek megtartását, mivel ezeken jórészt egész Szlovákiából megfordulnak vendégek, sőt, helyenként külföldről is, ráadásul a járvány szempontjából veszélyeztetett személyek szintén.

Arra kérnek a higiénikusok, mérlegeljük a nagy esküvőket és családi összejöveteleket
Illusztráció

"Szoros kapcsolat esetén, például tánc, evés-ivás közben zárt helyen könnyedén terjedhet tovább a vírus. Fertőző lehet olyan személy is, aki semmilyen tünettel nem rendelkezik" - fogalmaztak.

Emlékeztetett arra, hogy pénteken Pozsony mellett az alsóbukini, a dunaszerdahelyi, trencséni, privigyei, kassai és zsolnai regionális hivatalnál regisztrálták a legtöbb fertőzést. Az alsókubini hivatal jelezte, hogy a Námestovói és Tvrdošíni járásban talált több tucatnyi fertőzött nagy része már azonosított gócpontokból került ki, egyazon esküvőkről, családi összejövetelekről, néhányuk esetében viszont még folyamatban van az epidemiológiai vizsgálat és a kontaktkeresés. Sokakat a jövő héten fognak tesztelni, éppen ezért számítani lehet a fertőzöttek számának további emelkedésére.

A dunaszerdahelyi hivatal azt jelezte, hogy több esetben külföldről hozták be a vírust az azonosított fertőzöttek, három személynél még azonban nem zárult le ez a vizsgálat.

Külföldről hazajött fertőzötteket azonosítottak Kassán és Trencsénben is, utóbbi esetében korábban azonosított gócpontokhoz, illetve fertőzöttek közeli kontaktjaihoz is köthető számos beteg.

(TASR)