Arriva: Hétfőtől jelentős javulás várható a Pozsony megyei buszközlekedésben

2022. január 7. - 19:36 | Régió

A Pozsony megyei regionális buszközlekedés járatainak lefedettsége hétfőtől (január 10.) meg fogja haladni a 90 százalékot. Ezt a pénteki sajtótájékoztatójukon jelentették be az Arriva közlekedési társaság képviselői.

Arriva: Hétfőtől jelentős javulás várható a Pozsony megyei buszközlekedésben
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Petra Helecz, az Arriva kereskedelmi és kommunikációs igazgatója hozzátette: a javulás annak köszönhető, hogy sikerült új sofőröket alkalmazni. Hétfőn 30 új buszvezető áll munkába. Azt ígérte, a megye csaknem összes menetrendszerű járatát el fogják indítani. Hozzátette: a kisbuszok ezután is közlekedni fognak a somorjai és a bazini (Pezinok) vonalakon.

A közlekedési társaság pillanatnyilag mintegy 300 sofőrt alkalmaz. Helecz szerint a megyei buszközlekedés száz százalékos lefedettségéhez és annak hosszú távú fenntarthatóságához - számolva a sofőrök szabadságával és betegszabadságával is - még nagyjából 50 új buszvezető alkalmazása szükséges, ezért folytatódik a "toborzás". A száz százalékos lefedettség elérését március végére helyezte kilátásba.

A regionális autóbusz-közlekedést közel két hónapig sújtó fennakadás után a közlekedési társaság egyre közelebb kerül a kívánt lefedettséghez - reagált a Pozsony Megyei Önkormányzat az Arriva pénteki sajtótájékoztatójára. A közleményben emlékeztetnek, hogy az Arriva indulása, vagyis 2021. november 15. óta a lefedettség 60-ról mintegy 90 százalékra nőtt, ami jelentős előrelépés. "A cég teljesítette a megye azon kérését is, hogy a járatokat elsősorban ott erősítsék meg, ahol a legsúlyosabb volt a fennakadás - a Szenci és a Bazini járásban (okresy Senec, Pezinok)" - zárul a megye állásfoglalása.

Az Arriva, amely 2021 november közepétől biztosítja a regionális buszközlekedést Pozsony megyében, a kezdetektől sofőrhiánnyal küzd. Emiatt több járat is kiesett, főleg Bazin és Szenc környékén. A cég keresi a megoldást. Külföldön is hirdetett pályázatot buszsofőri állásra. Kisbuszsofőrökkel is megállapodást kötött, akik segítettek pótolni néhány járatot.

Pozsony megye tíz évre kötött szerződést az Arriva busztársasággal, 330 millió euró értékben. A járatkiesések miatt a céget szankciókkal sújtja a megye. Amíg a tömegközlekedési szolgáltatás teljesítménye nem éri el legalább a 95 százalékot, az Arrivának naponta 30 000 euró, havonta 930 000 euró kötbért kell fizetnie. Juraj Droba megyefőnök tavaly decemberben bejelentette: januárban ingyenes lesz a regionális buszközlekedés, Pozsony megye így kárpótolja az utasokat az Arriva járatainak kiesése miatt.

TASR

Címkék: Arriva, Pozsony Megye