Arról kamuztak az interneten, hogy több koronavírussal fertőzött ember esett össze, halt meg Magyarországon!

2020. február 8. - 17:00 | Külföld

Több olyan hír jelent meg a napokban internetes oldalakon, amelyek valótlanul azt állították, hogy Magyarországon több ember fertőződött meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá több budapesti pályaudvaron is emberek estek össze és haltak meg a fertőzés következtében.

Arról kamuztak az interneten, hogy több koronavírussal fertőzött ember esett össze, halt meg Magyarországon!
Fotó: police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Kiberbűnözés Elleni Főosztálya nyomozást indított közveszéllyel fenyegetés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettesek ellen.

A rendőrök megállapították, hogy a több tucat „kamuportál” és a hozzájuk kapcsolódó Facebook oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken a közvélekedést éppen aktuálisan foglalkoztató témájú – de hazug állításokon alapuló – cikkeket osztottak meg. A köznyugalom megzavarására alkalmas tartalmakat kattintásvadász címekkel látták el, hogy azokat minél több – a nyomozás adatai szerint alkalmanként több százezer – felhasználóhoz juttassák el.

Az illetékes rendőrségi szervek a hálózat felszámolására 2020. február 7-én összehangolt akciót tartottak, amely alkalmával több helyen végeztek kutatásokat és számos informatikai eszközt foglaltak le.

A nyomozók egy férfit és egy nőt gyanúsítottként hallgattak ki, akik az eljárás során szabadlábon védekeznek.

police.hu