Ártatlan diákok isszák meg a verekedők tettének levét

2018. január 18. - 20:37 | Belföld

Máig nem csitultak a kedélyek a lévai járásbeli Deménden (Demandice) történtek következményei miatt.

Tavaly májusban három diák verte meg egy társát a deméndi alapiskolában. Az iskola bejáratánál estek neki: először csak lökdösték, majd ököllel ütötték és rugdalták. A helyi polgármester, Kürthy Attila szavai szerint a srác, Tomáš egy lányt akart megvédeni, erre a három roma fiú összeverte, mégpedig olyan keményen, hogy agyrázkódást szenvedett. Egyikük rögzítette a támadást a mobiljára, a nyáron pedig a nagynénje közzétette az interneten, elkezdett terjedni a Facebookon, és jött a botrány.

Kürthy Attila szerint az iskola igazgatónője, Viera Poliaková tudott a verésről, de elhallgatta, mert nem akarta, hogy az iskola elessen a normatív támogatástól, azaz a diákok után járó fejpénztől. Mivel pedig a három roma srác speciális osztályt látogatott, ezért az utánuk járó pénz 1,4-szerese a normálisnak.

Az incidens után a deméndi önkormányzat kiemelte Ipolyszakállost, Lontót és Szetét azon települések közül, amelyek diákjai a körzetükbe tartoznak. Ezen községekből származtak a verekedők.

Az intézkedés pedig azt jelenti, hogy ugyan azt követően is látogathatják a falvakból származó diákok az iskolát, viszont az útiköltségüket nem térítik. Ez pedig nem olyan kis összeg, havonta mintegy 40 euró.

A verekedő diákok közül kettő időközben elvégezte az iskolát, és Ipolyságra kezdtek járni középiskolába, a harmadik, 14 éves srácot pedig a rendőrség letartóztatta, mert betört egy nyugdíjas férfihez, akit meg is támadott.

A körzetből kizárt falvak igazságtalannak tartják a döntést. Kuczman István, Lontó polgármestere szerint ezzel nem a verekedő diákokat büntetik, mivel ők már nem is járnak oda, hanem a többieket.

Az ipolyszakállosi és lontói gyerekek Ipolyságra mehetnének, mivel átkerültek a város körzetébe, de egyébként továbbra is Deméndre járnak, mivel ezt szokták meg, és nem akartak iskolát váltani.

A deméndiek egy része az incidens után petíciót indított az iskola igazgatónőjének leváltásáért, de ezt a fenntartónak, az önkormányzatnak nem sikerült véghez vinnie, mivel a diákok szülei és a pedagógusok megtartották.

Viera Poliaková állítja, nem hallgatta el a történteket, és azóta is folyamatosan preventív előadásokat tartanak az iskolában a pedagógiai-pszichológiai központ közreműködésével az iskolai zaklatásról, emellett az érintett családokkal a lévai munkaügyi hivatal szociális munkásai is foglalkoznak.

Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos is a községbe látogatott a múltban, hogy csillapítsa a helyzetet, más alkalmakkor pedig hivatalának munkatársai jártak ott. Elmondása szerint az érintett felek az iskolaév végén találkoznak, és eldöntik, hogy továbbra is szükséges-e kizárni a falvakat a körzetből. Ravasz bízik benne, hogy nem így lesz, ha pedig mégis, akkor elképzelhetőnek tartja, hogy valamilyen alapot hoznak létre a gyerekek anyagi megsegítésére.

Kürthy maga nem tesz javaslatot a falvak visszahelyezésére a körzetbe, mint mondta, ennek eldöntését a szülőkre és a deméndi képviselőkre bízná. Hozzátette, sok szülő viszont máshova viszi a gyerekeit, a falvakból érkező roma gyerekek miatt.

Ravasz szerint viszont épp az önkormányzat és az iskola feladata lenni meggyőzni őket, hogy ne így tegyenek. Véleménye szerint vannak erre jó példák is.

(SME)