„Ártatlannak érzem magam, és igyekszem ezt bizonyítani is” – bíróság elé állt az egykori főrendőr

2022. január 19. - 16:41 | Belföld

Szerdán a besztercebányai Specializált Büntetőbíróság elé állt Jozef Rehák, a Különleges Rendőri Tevékenységek Hivatalának korábbi igazgatója, akit a Júdás fedőnevű akció keretén belül vettek őrizetbe. Rehák ártatlannak vallotta magát.

„Ártatlannak érzem magam, és igyekszem ezt bizonyítani is” – bíróság elé állt az egykori főrendőr
Jozef Rehák (Fotó: TASR)

Rehákot bűnszervezet alapításával és támogatásával, valamint kétrendbeli kenőpénz elfogadásával vádolják.

Peter Kysel ügyész szerint három ügyről van szó. Az első a Sýkora-klánnal való tevékenységet illeti, amely során a vád szerint rendőrségi információkat szivárogtatott ki. A másik kettő kenőpénz elfogadásával kapcsolatos, amit átalányösszegként juttattak a biztonsági erők több tagjának azzal a céllal, hogy František B. információhoz jusson, hogy ő vagy valamely hozzá közel álló személy a hatóságok célkeresztjében van-e. A kenőpénz összege egy esetben 16 a másikban 17 ezer euró volt.

Rehák ügyvédje kifogásolta a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészét, és indítványozta, hogy tanúként hallgassák meg, de a bíró ezt indokolatlannak tartotta. Az ügyész szerint a vele szemben felhozott elfogultsági kifogás már korábban elrendeződött. Ő maga nem érzi magát elfogultnak. „Nem tudom, mivel kapcsolatban kellene vallanom” – mondta Kysel.

Rehák vallomásában azt állította, hogy csak a Sýkora-klán bűnbánó tagjai vallanak ellene különféle előnyöket kihasználva. Már 2015-ben lejárató kampányt indítottak ellene. Állítólag Kysellel korábban szolgálati nézeteltérése volt a lehallgatások kiépítését illetően. 32 évet töltött a biztonsági erőknél különféle pozíciókban, és remek eredményeket ért el, rendszeresen kitüntették és előléptették. „Ártatlannak érzem magam, és igyekszem ezt bizonyítani is” – mondta Rehák, akit bűnösség esetén 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztés fenyeget.

A tanúk között szerepelnek a Sýkora-klán tagjai is, köztük Róbert Lališ.

Rehákot 2020 decemberében vették őrizetbe a Júdás fedőnevű akció során, ami a korábbi Tisztítótűz megnevezésű nyomozás folytatását jelenti.

A Tisztítótűz nevű akció során korábban már őrizetbe vették Tibor Gašpar korábbi rendőrfőkapitányt, Peter Hraško korábbi NAKA-igazgatót és Róbert Krajmert, a NAKA korrupcióellenes részlegének vezetőjét is. Aztán Daniel Čech, a Pénzügyi Hatóság volt igazgatóhelyettese, Jozef Rehák, a belügyminisztérium különleges rendőrségi tevékenységért felelős hivatalának korábbi vezetője, valamint Boris Beňa, a SIS egykori igazgatóhelyettese is, továbbá - a később önygilkosságot elkövető - Milan Lučanský korábbi rendőrfőkapitány is horogra akadt.


(TASR/para)