Árverésre kínálják Luther Márton egy zsidókat kritizáló levelét

Árverésre kínálják Luther Márton 500 éve írt levelét, melyben a zsidókra az "ördög megtestesítőiként" utal. 

Árverésre kínálják Luther Márton egy zsidókat kritizáló levelét
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A Luther-kutatók óva intenek attól, hogy a reformáció atyját antiszemitának hívja bárki. 

A kétoldalas levél értékét előzetesen 300 ezer dollárra becsüli a bostoni RR Auction, ahol szerdán árverezik el a dokumentumot. A bőrtokban lévő levelet valószínűleg egy múzeumnak vagy magángyűjtőnek adják el, amelyik gondoskodni tud arról, hogy jó állapotban maradjon - mondta Robert Livingston, az aukciósház vezetője.

Fotó: Courtesy of RR Auction via AP

Az írást elveszettnek hitték egészen 1914-ig, amikor felfedezték egy német báró magángyűjteményében.

"Luther Márton tárgyai nem gyakran kerülnek aukciókra, ez pedig egy hihetetlenül jó formában lévő levél ahhoz épest, hogy 500 éves" - mondta Livingston.

A levél 1543 szeptembere körül íródott a berlini Szent Miklós-templom egyik vezetőjének, aki arra kérte Luthert, magyarázzon meg néhány bibliai szakaszt, Luther egykori barátja, Johann Agricola ugyanis ezen részekkel indokolta, miért érdemelnek pozitív bánásmódot a zsidók, akik akkoriban a mai Németország területén éltek. Válaszlevelében Luther azt írja Georg Buchholzernek, hogy jól tette, amiért a zsidók ellen prédikált, tegyen úgy a továbbiakban is és hagyja figyelmen kívül Agricolát, aki Luther szerint "megrögzött hazudozó". "Mert ezek a zsidók nem zsidók, hanem az ördög megtestesítői, akik átkozzák a mi Urunkat" - írta Luther.

Luther korábban szimpatizált a zsidókkal amiatt, ahogyan a korabeli keresztény egyház bánt velük - mondta Eric Metaxas, a 2017-ben megjelent Martin Luther című könyv szerzője. Mint kifejtette, nem kétséges, hogy Luthernek erős negatív érzései alakultak ki a zsidókkal szemben későbbi élete során, amikor "házsártos és beteg" volt, a szakértő azonban óva int attól, hogy bárki egyenlőségjelet tegyen a 16. századi és a 20. századi antiszemitizmus közé. "Mi nem azt értjük alatta, amit Luther értett" - mondta Metaxas.

Lutherben csalódást keltett, hogy a zsidók nem tértek át az ő általa megreformált kereszténységre.

"Élete későbbi időszakában, miután a keresztény hitet az általa helyesnek tartott módon újraértelmezte, elszomorította és elbátortalanította, hogy kora zsidói nem fogadták el a kegyelem Jézuson keresztül kapott ajándékát" - fogalmazott Metaxas.

Európában hosszú történelme van a zsidókkal szembeni rossz bánásmódnak - mondta Christopher Boyd Brown, a Bostoni Egyetem kutatója, aki szerint Luther szerepet játszott ebben. "A judaizmussal szembeni kritikája azonban a Szentírások olvasatának teológiai nézeteltéréseiből fakadt, nem faji eredetű volt" - emelte ki.

Luther elítélte azokat a középkori keresztény vádakat, melyek szerint Jézus haláláért a zsidók felelnek és az erőszakmentes vallásos tolerancia szószólója volt - mondta Brown.

Luther Márton (1483-1546) német Ágoston-rendi szerzetes és egyetemi tanár, a reformáció elindítója 1517. október 31-én tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára. Ezekkel a búcsúcédula-árusítások körüli visszaélések ellen tiltakozott, kétségbe vonva a pápa jogát a bűnök megbocsátására. Ezt a dátumot tartják számon a reformáció és a protestantizmus kezdeteként.

(MTI)