Árvízvédelmi eszközökkel felszerelt pótkocsit adott át 17 csallóközi településnek Kaliňák

A belügyminiszter idén már turnézott többfunkciós tűzoltókocsikkal is a Dunaszerdahelyi járásban, most ezekhez tartozó pótkocsikat hozott.

Árvízvédelmi eszközökkel felszerelt pótkocsit adott át 17 csallóközi településnek Kaliňák
Paraméter-felvétel

Csütörtökön Nagyudvarnokban adták át a pótkocsikat mind a 17 településnek. Ezek közé tartozik mindhárom csallóközi város, Dunaszerdahely, Somorja és Nagymegyer, továbbá Bős, Baka, Pozsonyeperjes, Lúcs, Nagymad, Kisudvarnok, Nagyudvarnok, Ekecs, Padány, Csilizpatas, Nyárasd, Vásárút, Csallóköztárnok és Nyékvárkony.

Robert Kaliňák (Smer) az átadón elmondta, hogy az Európai Unió környezetvédelmi operációs programjából lehívott pénzösszegekből árvízvédelmi technikai eszközökkel ellátott pótkocsikat vásárolnak az önkéntes tűzoltó testületeknek országszerte.

Az elmúlt 10 évben a tűzoltó- és mentőszolgálatok bevetésére az árvizekkel összefüggésben összesen csaknem 6500 alkalommal volt szükség, de a keletkezett kár még így is 707 millió eurót tett ki – áll a belügyminisztérium sajtóanyagában.

„Hogy növelhessük az ellenálló képességünket a természeti katasztrófákkal szemben, az önkéntes tűzoltó testületeket szeretnénk a 21. század szintjére emelni. A hivatásos és önkéntes tűzoltók együttműködése nélkül nem tudjuk kellőképpen megvédeni az országot. Ennek pozitív hatásai megmutatkoztak a két évvel ezelőtti dunai árvíz idején például Komáromban” – fejtette ki. Hozzátette, hogy a Dunaszerdahelyi járásnak gyakorlatilag minden évben szembe kell néznie az árvizekkel, de a mostani pótkocsikkal enyhíthetőek a károk, mert hatékonyabban bevethetők és nem kell megvárni, míg a professzionális tűzoltók a helyszínre érnek.

Horváth Zoltán, Dunaszerdahely alpolgármestere és a belügyminiszter

A pótkocsik felszerelése tartalmaz iszapszivattyút, úszó szivattyút, áramgenerátort, világító berendezést, árvízvédelmi korlátokat és különböző szerszámokat.  Összesen 621 ilyen pótkocsit osztanak szét országszerte az európai uniós pénzcsomagból, de Kaliňák elmondása szerint 900-ra szeretnék emelni ezt a számot. Hangsúlyozta, hogy az önkéntes tűzoltó testületek felszerelése folytatódni fog a Dunaszerdahelyi járásban is a jövőben.

A falvak nevében Fazekas István, Nyékvárkony polgármestere köszönte meg a technikai eszközöket. Mint mondta, örülne, ha csak mutatóban lennének ezek a kocsik, de ettől függetlenül állandóan készenlétben tartják őket.

TASR/para