Asszisztens segítségével október végéig tölthető ki a népszámlálási kérdőív

2021. január 28. - 16:56 | Belföld

A népszámlálási kérdőív asszisztens segítségével történő kitöltésére a népszámlálás hivatalos időtartama után is sor kerülhet, egészen október végéig.

Asszisztens segítségével október végéig tölthető ki a népszámlálási kérdőív
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Ez a 2021-es népszámlálást szabályozó törvény módosításából következik, melyet a parlament csütörtökön hagyott jóvá. A gyorsított eljárás keretében tárgyalt javaslatot a Szlovák Statisztikai Hivatal terjesztette elő. Az intézkedés célja elkerülni a COVID-19-világjárvány szempontjából legveszélyeztetettebb lakosok egészségének veszélyeztetését a járvány tetőzése idején. A lakosok összeírása hivatalosan február 15-től március 31-ig tart.

A hosszabbítás azokat a lakosokat érinti, akik egészségi állapotuk, koruk, vagy a szükséges digitális készségek hiánya miatt nem képesek maguk kitölteni az elektronikus kérdőívet, és nem tudnak segítséget kérni a hozzátartozóiktól vagy a velük egy háztartásban élő személyektől sem.

Az indoklás szerint a most elfogadott törvénymódosítás azért is fontos, hogy a statisztikai hivatal ezáltal átfogóbb adatokat nyerjen, és hogy elkerüljék a népszámlálás összesített eredményeinek részleges devalválódását.

A népszámlálási kérdőívek kitöltését segítő asszisztensek március 31-ig nem fogják meglátogatni azokat, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel.

TASR