Asztalt borított az államfő, elege lett a főügyészből, aki egy csomó trógernek kegyelmezne meg

2023. január 20. - 14:45 | Belföld

Zuzana Čaputová államfő megtámadja a 363. paragrafust az Alkotmánybíróságon, és a következő hét elején benyújtja az erről szóló javaslatát.

Asztalt borított az államfő, elege lett a főügyészből, aki egy csomó trógernek kegyelmezne meg
Facebook

"Meggyőződésem, hogy a 363. paragrafus jelenlegi szövege és a legfőbb ügyész jogkörei aránytalanul sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét, és nem járulnak hozzá az igazságszolgáltatásba vetett bizalom építéséhez" - fogalmaz a véleményben.

A köztársasági elnök hozzáteszi: önmagában az a tény, hogy egy ilyen komoly eszköz ellen nincs jogorvoslat, és amit a legfőbb ügyész gyakran igénybe vesz az egész társadalomban vitákat vált ki, elegendő ok a Btk. módosítására, pontosítására.

„Mivel az elmúlt időszakban nem volt politikai akarat a jogszabály megváltoztatására, úgy döntöttem, élve hatásköremmel az Alkotmánybírósághoz fordulok az ügyben” – fejtette ki.

Véleménye szerint a 363. paragrafus használata sérti az áldozatok jogát a bűncselekmény eredményes kivizsgálásához – írja az elnök.

Mindennek az apropója az, hogy pénteken kiderült, Maroš Žilinka főügyész ismét bevetette a hírhedt rendelkezést és megszüntette a Sme rodina egyik képviselője, Martin Borguľa ellen megvesztegetés gyanújával indított eljárást. Ezen még a sokszor buddhistának tűnő megbízott kormányfő is annyira kiakadt, hogy kijelentette, Žilinka főügyésszé választása volt ennek a kormánykoalíciónak a legnagyobb hibája.

(Denníkn/para)