Aszteroida tart a Föld felé, de nincs ok a pánikra

2020. április 17. - 12:38 | Tech

Aszteroida tart a Föld irányába, kínai szakértők szerint azonban semmi esélye annak, hogy az égitest összeütközik a bolygóval.

Aszteroida tart a Föld felé, de nincs ok a pánikra
Fotó: Astronomy Now

Az 52768 (1998 OR2) kódjelű aszteroidát először 1998-ban észlelte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). Átmérője a becslések szerint 2,5 kilométer. Ha egy ilyen nagy objektum csapódna a Földnek, az globális katasztrófát okozna a tudósok szerint.

Felfedezése óta a világ űrhatóságai alapos figyelemmel követik a kisbolygót, pontosan meghatározták pályáját - mondta el Csao Haj-pin, a Kínai Tudományos Akadémia Purple Mountain Csillagvizsgálójának kutatója.

Április 29-én fog elhaladni a kisbolygó a Föld mellett másodpercenként 8,69 kilométeres sebességgel. A Föld felszínét várhatóan 6,28 millió kilométerre közelíti meg, ami a Föld-Hold távolság 16,4-szerese.

"Az aszteroidának tehát nulla esélye van arra, hogy nekiütközzön a Földnek" - emelte ki Csao.

"A monitorozó munkának köszönhetően nem kerülik el figyelmünket aszteroidák, nincs szükség pánikra" - mondta a kutató.

A Purple Mountain Csillagvizsgáló földközeli objektumokat vizsgáló teleszkópja Kína fő műszere, mellyel a Nemzetközi Aszteroidajelző Hálózathoz csatlakozik. Több tízezer kisbolygó-megfigyelési feladat elvégzése révén saját aszteroida-adatbázissal rendelkezik.

MTI

Címkék: aszteroida, Föld