Átadták az ICC-nek a Rambót, a milíciavezért

2018. november 18. - 14:58 | Külföld

Átadták a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) az egykor Rambo néven ismert, Alfred Yekatom volt közép-afrikai milíciavezért, akit a Közép-afrikai Köztársaságban élő muszlimokkal szemben elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítanak - közölte az ICC szombaton.

Átadták az ICC-nek a Rambót, a milíciavezért
Fotó: AFP

Az ICC november 11-én adott ki letartóztatási parancsot Alfred Yekatommal szemben, a 2013 decembere és 2014 augusztusa között, az ország nyugati felében elkövetett bűncselekmények miatt.

A bíróság közölte, hogy a két hete őrizetbe vett Yekatomot a Közép-afrikai Köztársaság hatóságai adták át.

Az ICC bírái szerint a férfit azzal gyanúsítják, hogy egy nagyjából háromezer fős milíciát vezetett a keresztény anti-Balaka mozgalmon belül, amely szisztematikus támadásokat hajtott végre az afrikai ország muszlim közösségének tagjai ellen. A vádpontok között szerepel a többi között gyilkosság, embertelen bánásmód, kínzás, deportálások, valamint 15 év alatti gyermekkatonák toborzása.

Az ICC tárgyalás elrendeléséről döntő tanácsa szerint alapos indokkal feltételezhető, hogy Yekatom elkövette a bűncselekményeket, illetve katonai parancsnokként felelős azok elkövetéséért.

"Most bíróság előtt kell felelnie cselekményeiért" - hangsúlyozta közleményében Fatou Bensouda, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze.

A Franciaországtól 1958-ban függetlenné vált Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere meglehetősen ingatag az etnikai és vallási feszültségek miatt. 2013-ban a muzulmánokat támogató Seleka lázadószervezet tagjai megbuktatták Francois Bozizét, az ország keresztény elnökét, a keresztény milíciák fegyveresei pedig válaszul megtámadták az országban élő muszlim közösséget.

MTI