Átadták az új Ipoly-hidat a szlovák-magyar határon (FOTÓK)

2023. december 1. - 14:20 | Régió

Új Ipoly-hidat adtak át pénteken Szlovákia és Magyarország között, az egyik oldalon Ipolyvarbónál (Vrbovka), a másikon pedig Őrhalomnál.

Átadták az új Ipoly-hidat a szlovák-magyar határon (FOTÓK)
Fotók: TASR-Ján Krošlák, Facebook (további képekért kattints a fotóra!)

Ondrej Lunter, Besztercebánya megye elnöke a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy a híd nemcsak az Ipoly két partját köti össze.

"Az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti hídnak számomra két jelentése van, gyakorlati és metaforikus. Ez egy teljesen új, határon átnyúló közúti kapcsolat Szlovákia és Magyarország között, Besztercebánya megye területén. És ez nagyszerű. Ugyanakkor a jó együttműködés példája. Pontosan ezt kell tennünk a közszolgáltatások irányítóiként, egyesíteni erőinket egy jó ügy érdekében" - fogalmazott Lunter.

A megyeelnök rámutatott, a híd európai forrásoknak köszönhetően valósult meg, ami önmagában szimbolikus. "A projektelőkészítés és a -kivitelezés során sok ember példaértékű erőfeszítéseinek köszönhetően tudtuk hatékonyan felhasználni. Szeretnék köszönetet mondani az elkötelezettségükért és azért, hogy az ipolyvarbói híd immár teljes mértékben az emberek rendelkezésére áll" - tette hozzá.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter az átadón kiemelte, 2010-ben még csak huszonkét határátkelési pont volt a két ország között, míg most a harminckilencediket adták át. Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország és Szlovákia is stratégiai fontosságot tulajdonít határai törvényes átjárhatóságának."Az a stratégiai feladatunk, hogy minél több átkelési lehetőség legyen Magyarország és Szlovákia között. Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak, jó a szlovákoknak és jó a magyaroknak a határ mindkét oldalán" - szögezte le beszédében.

Rámutatott, hogy méltatlan állapotot számoltak fel, ugyanis Ipolyvarbó és Őrhalom között legalább fél órát kellett autózni, 23-24 kilométert kerülve, és ez most pár percre, néhány száz méterre csökkent.

"Ez tehát a harminckilencedik átkelési pont, de nem állunk meg" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jövő év elején újabb átkelési pontot adnak át Drégelypalánknál.


(mti/para)