Átadták a dunaszerdahelyi kórháznak a légzést segítő készülékeket, amelyekre Csiliznyárad és Kulcsod indított gyűjtést

2021. március 8. - 21:27 | Régió

Először Csiliznyáradon, nem sokkal később pedig Kulcsodon is összegyűjt a magas áramlású (high flow) oxigénterápiás készülék megvásárlásához szükséges összeg, amelyre a két önkormányzat indított gyűjtést.

Átadták a dunaszerdahelyi kórháznak a légzést segítő készülékeket, amelyekre Csiliznyárad és Kulcsod indított gyűjtést
Fotók: Paraméter

Február közepén a csiliznyáradi és a kulcsodi önkormányzat is gyűjtésbe kezdett, hogy magas áramlású oxigénterápiás készüléket, úgynevezett oxigenátort vásároljanak a dunaszerdahelyi kórház Covid-osztályának. Csiliznyáradon egy héten belül, nem sokkal később pedig Kulcsodon is összegyűjt a szükséges összeg. Hétfőn a polgármesterek, Lukács József és Bognár Csaba mindkét készüléket átadták a dunaszerdahelyi kórház vezetőségének.

„Megközelítőleg egy hónappal ezelőtt keresett meg a csiliznyáradi és a kulcsodi polgármester, akik a községekben teszteléseket végző egészségügyi alkalmazottaktól szereztek tudomást arról, hogy milyen a helyzet a Covid-osztályon. Először lélegeztetőgépre szerettek volna gyűjtést indítani, de mivel azok működtetéséhez további szakképzett személyzetre is szükség lett volna, arra jutottunk, hogy a magas áramlású oxigénterápiás készülék lenne a legmegfelelőbb segítség“ – mondta érdeklődésünkre a dunaszerdahelyi kórház igazgatónője, Bock Sylvia.

Az oxigenátor azoknak a pácienseknek segít, akik még képesek önállóan lélegezni. „Nagyon jók a tapasztalataink ezekkel a készülékekkel, eddig hat saját gépünk volt, de mivel nagyon sok a koronavírusos beteg, ez nem bizonyult elégnek. Ezekkel a készülékekkel meg lehet akadályozni, hogy a páciens lélegeztetőgépre kerüljön“ – mondta az igazgatónő, majd kiemelte, nagyon hálásnak mindenkinek, aki segített, és örülnek, hogy ilyen rövid időn belül összegyűlt a szükséges összeg, ezáltal ugyanis már tíz oxigenátor áll rendelkezésükre egy időben. A kezdeményezés óta több önkormányzat és vállalat is érdeklődött a kórház vezetőségénél arról, hogyan tudnának segíteni.

A dunaszerdahelyi kórház három osztályán vannak jelenleg a koronavírusos páciensek. Összesen 88 ágy áll rendelkezésre, a fertőzött páciensek megközelítőleg egyharmada pedig oxigénterápiás készülékre vagy mesterséges lélegeztetésre szorul. Ha a beteg légzési nehézségek miatt kórházba kerül, először egyszerű oxigénterápiát kap, amely 15 liternyit oxigént biztosít percenként, ezt követi a magas áramlású oxigénterápia, amely 40-60 litert, majd ezután következik szükség esetén a mesterséges lélegeztetés, amelyhez intubálni kell a pácienst és mélyaltatásban tartani – magyarázta az igazgatónő. A lélegeztetőgéppel ellentetében a magas áramlású oxigénterápiás gép használatához nincs szükség speciálisan szakképzett személyzetre.

Lukács József elmondta, a gyűjtés során fennmaradt összeget is a dunaszerdahelyi kórház rendelkezésére bocsátják, amelyből a készülékek üzemeltetéséhez szükséges technikai feltételeket biztosítják be.

„Minden jószívű embernek köszönjük a hozzájárulást, nagyra becsüljük őket azért, hogy ma átadhattuk a készülékeket. Azt kívánjuk, hogy minél kevesebbet kelljen használni“ – hangsúlyozta a polgármester.


(fl)