Átadták a felújított óvodát Diósförgepatonyban

2018. október 17. - 09:26 | Régió

Kedden ünnepélyes keretek közt adták át a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében felújított óvodát Diósförgepatonyban.

Átadták a felújított óvodát Diósförgepatonyban
Fotók: Paraméter - további képekért kattints!

Amint arról már tavaly beszámoltunk, a magyar kormány tavaly ősszel 69,35 millió eurót különített el a határon túli magyar óvodák felújítására. Ebből a szlovákiai magyar óvodák 17,41 millió euróra számíthattak. A meghívásos pályázatra első körben 58 település vezetése nyert támogatást, később pedig további 70 magyar óvoda újult meg az országban.

A diósförgepatonyi óvodát a nyári szünidő alatt újították fel, hivatalos átadására pedig kedden délután került sor.

Gálffy Szilárd polgármester a Paraméternek elmondta, a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program nélkül még jó néhány évig nem kerülhetett volna sor a felújításra. „A munkálatok a nyári szünidő alatt valósultak meg, hogy ne zavarjuk az óvoda működését. Összesen 46 millió forint állt rendelkezésünkre, ebből több mint ezer négyzetméternyi tető újult meg, 850 négyzetméternyi fal szigetelése készült el, valamint ablakokat is cseréltünk. Lebontottuk a megsüllyedt teraszt, és egy gazdaságosabb, környezetbarát kazánházat építettünk ki, ez utóbbi költségeihez részben a község is hozzájárult. Nagyon örülünk annak, hogy a támogatásnak köszönhetően sokkal szebb és egészségesebb környezetet tudtunk kialakítani a gyermekeknek” – nyilatkozta a polgármester.


Fekete Anikó igazgatónő és Gálffy Szilárd polgármester

A diósförgepatonyi Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda igazgatónője, Fekete Anikó beszédéből rövid áttekintést kaphattunk az intézmény múltjáról. A helyi óvoda 1983-tól működik. 2003 nyarától az iskola és az óvoda közös intézménnyé vált, amely 2012-től a Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda nevet viseli. „A móriczi hagyományápolásnak kiemelkedő jelentősége van intézményünkben. Követendő példánk az egyszerűség és a pozitív emberi értékek védelmezése. Ahogy egykor Móricz fogalmazott, mindig a jövőnek kell dolgozni, nem pedig a hirtelen zsebre vágható, pillanatnyi sikernek” – hangsúlyozta beszédében az igazgatónő.

Grezsa István, a magyar kormány miniszteri biztosa köszöntőjében elmondta, az óvodafejlesztési program azt szolgálja, hogy megerősítsenek minden olyan intézményt, amely az anyanyelvet, az identitást és a magyar kultúrát őrzi. A kormánybiztos kiemelte, Diósförgepatony valószínűleg a Kárpát-medence egyik legszebb nevű települése. „A magyar kormány nemzetpolitikája keretet és lehetőséget ad arra, hogy a Kárpát-medencében közel 450 óvodát újítsunk fel és 150 újat építsünk. De az, hogy a felújított intézményekben hogyan tudják megőrizni a hagyományokat, már önökön múlik: az egyházakon, a falu- és városvezetéseken, valamint azon, hogy az emberek szívében mi van” – mondta Grezsa.

Az ünnepi átadáson jelent volt Menyhárt József, az MKP elnöke is. Mint fogalmazott, a közösség úgy épül, ha az új nemzedék továbbviszi az anyanyelvet, a kultúrát és a hagyományokat. „Azokból a hagyományokból, amelyekről Koncsol László két kötetben is írt Diósförgepatony kapcsán, nemcsak leírt, hanem megélt történelem lesz. Kívánom, hogy az óvodából ne menjenek messze a diákok, csupán át a Móricz Zsigmond alapiskola épületébe, hogy ott is erősödjön a közösség.

Az óvoda felújított épületét Tompa Veronika tiszteltes asszony és Kovács Attila plébános úr szentelték fel, a helyi diákok pedig ünnepi műsorral készültek.


(fl)