Átalakítaná a kulturális minisztérium a Kisebbségi Kulturális Alapot, de a kisebbségek pénze nem fog csökkenni

2021. március 12. - 18:26 | Belföld

A kulturális minisztérium elkészítette a kultúra és a kreatív ipar fenntartható fejlesztésének tervét, amely tartalmazza a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA) részbeni átalakítását is. A tervek szerint a nemzeti kisebbségek mellett az alap támogatná a hátrányos csoportok kultúráját is, de ehhez plusztámogatást kapna. A jelenleg 8 millió eurós éves összeg 9,5 millióra emelkedhet a szaktárca állítása szerint.

Átalakítaná a kulturális minisztérium a Kisebbségi Kulturális Alapot, de a kisebbségek pénze nem fog csökkenni
Fotó: TASR

Már jövőre átalakulhat a Kisebbségi Kulturális Alap (KKA), derül ki a kulturális minisztérium reformtervéből, amelyet A kultúra és a kreatív ipar fenntartható fejlődését szolgáló reformok címmel a napokban hozott nyilvánosságra a szaktárca. A dokumentum 246,5 millió eurós kulturális befektetéssel számol a 2022-26-os időszakban. Pontos dátumokat nem tartalmaz, de mivel már 2022-re magasabb költségvetést javasol a KKA-nak, feltételezhető, hogy az alap jövőre már megkapja a pluszfeladatot. A minisztérium elképzelése szerint az alap hatáskörébe kerülne a hátrányos helyzetű csoportok kultúrájának támogatására szolgáló dotációs program, amelyet most még közvetlenül a minisztérium valósít meg.

Meg kell menteni a Kultminort?

A reformterv ugyanakkor kisebb felháborodást váltott ki, Rigó Konrád (Híd), a korábbi kormány kulturális államtitkára ugyanis a dokumentum alapján arra a következtetésre jutott, hogy a minisztérium csak pluszfeladatot ad az alapnak, pluszpénz nélkül. „A minisztérium úgy akarja átalakítani a KISEBBSÉGI KULTURÁLIS ALAPOT, hogy több feladattal bízza meg, de ezekhez összességében kevesebb pénzt ad” - írta Rigó a „LE AKARJÁK ÉPÍTENI A KULTMINORT, NE HAGYJUK!” című Facebook-posztjában.

A dokumentum ugyanis amellett, hogy leírja a KKA feladatának bővítését, pluszpénzként évente 0,5 millió eurót határoz meg, ami éppen félmillió euróval kevesebb, mint amennyit jelenleg a kulturális minisztérium költ a hátrányos helyzetű csoportok kultúrájának támogatására. Rigó attól tartott, hogy a hiányzó 0,5 millió eurót majd a nemzeti kisebbségeknek jelenleg évente adott 8 millió euróból kell majd pótolni.

„A transzformáció során félmillió euró tűnik el, így tulajdonképpen csökkentik a támogatást!” – írta a volt kulturális államtitkár.

8 millió helyett 9,5 millió

A kulturális minisztérium szerint azonban Rigó félreértette a dokumentumot, nem akarnak elvenni a nemzeti kisebbségi szervezeteknek szánt pénzből. „A nyilvánosságra hozott dokumentumban szereplő 0,5 millió euró az átalakulást segítő teljes költségnövekedést jelenti, és ezt az állami költségvetésből származó jelenlegi összegen mellett kell érteni – az állami költségvetés jelenleg 8 millió eurót ad a KKA számára, és mintegy 1 millió eurót a hátrányos helyzetű csoportok kultúrája számára” - tájékoztatta a Paramétert Natália Milanová kulturális miniszter. A terv szerint tehát összesen 9,5 millió eurót kapna évente a KKA a jelenlegi 8 millió helyett, amiből természetesen a működését is finanszírozni kell majd.

„Semmiképpen nem csökken tehát a nemzeti kisebbségek támogatására szánt jelenlegi összeg, és nem csökken a hátrányos helyzetű csoportok támogatása sem” – magyarázta a tárcavezető.

Előzetes konzultáció nem volt

Rigó szerint abban az esetben elfogadhatóbb a minisztérium terve, ha a kisebbségeknek jutó támogatás nem csökken.

„Ha a pluszfeladatokra megfelelő mennyiségű pluszpénzt is adnak, vagyis akkor, ha ez évenkénti 1,5 millió euró évenkénti forrásemelkedést jelent, akkor ez így megfelel, mert nem csökken a kisebbségeknek jutó támogatás – mondta a Paraméternek Rigó. – A dokumentumban azonban nem így szerepel, de én örülök, hogy a minisztérium már így gondolja.”

Magát az átalakítást, a KKA új feladattal való megbízását azonban továbbra sem tartja szerencsésnek. Attól tart, hogy ezzel az alap elveszti kifejezetten nemzetiségeket szolgáló jellegét, és azt sem tartja elfogadhatónak, a KKA átalakításának tervét nem konzultálták a kisebbségek képviselőivel.

Az átalakítás tervéről a már nyilvánosságra hozott dokumentumból értesült Bukovszky László (Híd) kisebbségi ügyi biztos is. „Március végén lesz a kisebbségi bizottság online ülése, én szeretném, ha ott megvitatnánk ezt a témát is” – mondta a Paraméternek Bukovszky László.

Ha elkezdődik a tervezés, lesz konzultáció is

Részletes tájékoztatást a tervekről nem kapott Molnár Norbert a KKA igazgatója sem, az általános elképzelésről azonban tájékoztatták őt. „Bízom benne, hogy az alap igazgatójával mindenképpen konzultálni fogják a részletekbe menő átalakítási tervet” – mondta a Paraméternek Molnár.

„Amint elkezdődik ennek a változásnak az előkészítése, a minisztériumnak is érdekében áll konzultálni azt az érintett alap szerveivel, és a Kisebbségi Kulturális Alap esetében pedig a nemzeti kisebbségek képviselőivel is” – tájékoztatott a minisztérium.

Arra azonban nem adott választ, hogy terveznek-e más változtatást is a KKA működésében, és arra sem, hogy a 2022-2026-os időszakra tervezett változások pontosan mikor indulhatnak.

A KKA jelenleg 8 millió euró éves költségvetéssel működik, amiből 13 hazai nemzeti kisebbség kulturális szervezeteinek és alkotóinak tevékenységét támogatja. A magyar kisebbség kulturális szervezeteinek programjaira ebből mintegy 4 millió euró jut.

- lpj -