„Átengedtük a légteret és a repülőtereket az USA ellenőrzése alá” – Ficóék minden követ megmozgatnak a népszavazásért

2022. február 9. - 13:29 | Belföld

A Smer-SD ismét megszellőztette, hogy rövidesen petíciót indítanak a népszavazás kiírására, amelyben a három kérdés egyike érintené a parlament által szerdán elfogadott szlovák-amerikai védelmi megállapodásról szóló egyezményt.

„Átengedtük a légteret és a repülőtereket az USA ellenőrzése alá” – Ficóék minden követ megmozgatnak a népszavazásért
Robert Fico (Fotó: TASR)

Erről a párt elnöke, Robert Fico beszélt a szavazás után. A szerződés tartalmán kívül bírálta a szavazást megelőző vita menetét is. Hangsúlyozta, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök nem tud rendet tenni a parlamentben, ezért idő előtt lezárta a vitát, holott 30-an is jelezték felszólalási szándékukat.

„Elindítjuk a petíciót. Része lesz az áruló megállapodással kapcsolatos kérdés is. Érvényes népszavazási eredmény esetén annak alkotmányjogi ereje van, amely köti az alkotmányos tisztviselőket a szerződéshez való hozzáállás tekintetében. Bízom benne, hogy Szlovákia polgárai nemet mondanak erre a szerződésre”

– mondta Fico a sajtótájékoztatón, és egyúttal arra szólította fel az embereket, hogy támogassák a kezdeményezésüket.

A népszavazásra az előrehozott választásokat érintő kérdést is szeretnék beszúrni. A harmadik kérdés Fico szerint a nyugdíjplafonra vonatkozhat. A védelmi szerződéssel kapcsolatos kérdést még nem pontosították, de utalt arra, hogy a megállapodás felbontására fog vonatkozni.

A Smer vezetője megismételte álláspontját, miszerint a szerződés nem előnyös Szlovákiára nézve, megsérti az állam szuverenitását, és nem következik a NATO-tagságunkból. „Átengedtük a légteret és a repülőtereket az USA ellenőrzése alá” – húzta alá.


(TASR)