Áthelyezték az Irakban szolgáló szlovákiai katonákat!

2020. január 7. - 09:33 | Belföld

Irakban szolgáló hét szlovákiai katonát helyeztek át kedden.

Áthelyezték az Irakban szolgáló szlovákiai katonákat!
Fotó: MO SR - illusztráció

A kormányhivatal tájékoztatása szerint a katonákat kivitték az ország területéről, áthelyezésük a biztonsági előírások szerint zajlott.

A hírt megerősítette Peter Pellegrini kormányfő is. „Az iraki aktuális helyzetre való tekintettel, amely miatt a NATO-küldetés leállítására került sor, a biztonsági előírásokkal összhangban, átmenetileg Irakon kívülre helyeztük át a missziójukat teljesítő hét szlovák katonát” – áll a kormányfő állásfoglalásában.

A kormányhivatal szerint a következő lépésekről a szövetségesekkel való egyeztetés után fognak dönteni.

A kormányfő hétfőn megemlítette az Irakban lévő szlovák katonák lehetséges evakuálását, amikor a NATO-tagállamok nagyköveteinek állásfoglalását tolmácsolta. Akkor azt közölte, hogy a küldetés minden egyes tagja biztonságban van.

Mint ismert, múlt héten csütörtökön amerikai légicsapás végzett Kászim Szulejmáni tábornokkal, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egysége parancsnokával és Abu Mahdi al-Muhandisszal, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milíciákat tömörítő ernyőszervezet vezetőjével Bagdadban. A konfliktus miatt Danko megpendítette, hogy hazajöhetnének az Irakban szolgáló szlovákiai katonák is. Az SNS elnöke szombaton fel is szólította a kormányfőt, ne legyen gyáva, és haladéktalanul menekítse ki a szlovák katonákat Irakból. Pellegrini azt üzente Dankónak, hogy ne mondja meg, mit kell tennie. A miniszterelnök szerint ha Szlovákia megpróbálná egyenként evakuálni azokat a szlovák katonákat, akik a NATO iraki kiképzési missziójában vannak, az veszélyeztetheti az életüket.


(TASR)