Átírták a nagymegyeri képviselők a költségvetést, amit Holényi és a hivatal terjesztett be

2021. december 9. - 15:02 | Régió

A 2021-es költségvetésből kikerült a rendelőintézet felújításának 800 ezer eurós projektje, és a volt gyermekotthon megvásárlásáé. Nem feltétlen azért, mert nem is valósulhat meg.

Átírták a nagymegyeri képviselők a költségvetést, amit Holényi és a hivatal terjesztett be
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Holényi Gergő polgármester terjesztette be a képviselő-testület szerdai ülésén a 2022-es városi költségvetés tervezetét, amely egyébként közel 2 és fél millió euróval magasabb, mint az idei. A kiegyenlített költségvetés 10,3 millió euró bevétellel és kiadással számol az idei, csaknem 8 milliós tervhez képest.

A 2021-es költségvetést illetően egyébként aktuálisan közel félmilliós mínusszal számolnak, leginkább a jóváhagyott tervezethez képest 700 ezerrel alacsonyabb folyó bevételek, illetve 300 ezerrel magasabb folyó kiadások miatt. A tervezett 540 ezer eurós tőkekiadásokból is valószínűleg csak 50 ezer valósul meg idén.

Visszatérve a 2022-eshez, a beterjesztett tervezetből a képviselők húztak ki összességében közel másfél millió eurónyi tételt, ez viszont elsősorban a tőkebevételeket és tőkekiadásokat, valamint a pénzügyi műveleteket érintették.

„Kimaradnak a beruházások, amelyek nincsenek szerződéssel alátámasztva, emellett kijött a pénzügyminisztérium friss iránymutatása a jövedelemadókról” – magyarázta Pongrácz Kálmán képviselő, az MKP frakció vezetője.

A visszatérített adórész a jövedelemadókból a pénzügyminisztérium szerint magasabb lehet, mint amennyivel eddig számoltak, 3,24 millió helyett 3,49 millió euró.

A legnagyobb beruházás, ami kimarad, az a rendelőintézet felújítása, melyre a város projektet nyújtott be, ám ezt egyelőre nem hagyták jóvá – sőt, mint ahogy az ülés egy későbbi pontján kiderült: elutasították.

(Ezzel külön cikkben foglalkozunk.) A 773 ezer euró mellé, amit a város igényelt a pályázatában, bő 40 ezer eurót kellene biztosítani önrészként, ez azonban egyelőre nem lesz része a jövő évi költségvetésnek.

Ugyancsak kikerül egyelőre a költségvetésből az egykori nagymegyeri gyermekotthon megvásárlására előirányzott 150 ezer eurós tétel. Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenleg kihasználatlan épületet a munkaügyi minisztérium ajánlotta fel Nagymegyernek, és a testület rá is bólintott, a szerződés ez ügyben viszont legkorábban jövő tavasszal születhet meg.

Értetlenségének adott hangot Pongrácz Kálmán, amiért az eredeti költségvetési tervezet tartalmazott egy 275 500 eurós, épületeladásból származó bevételi tételt, de különösebb magyarázat nélkül. „Nem tudunk róla, hogy bármilyen épületeladást tervezett volna az önkormányzat” – fűzte hozzá.

Az általuk kezdeményezett módosítások között van viszont a Bartók Béla Alapiskola tantermeinek felújítására dotációként elnyert 165 ezer euró, amely kapcsán Pongrácz ismét megjegyezte, nem tudja, eddig miért nem került be.

Nagymegyer város ezekkel együtt jövőre 1,287 millió euró értékben tervez beruházást, melyek tulajdonképpen az idei évről csúsznak át 2022-re.

Ebből a legnagyobb tétel egy (marginalizált roma közösségeket érintő) MRK-projekt, út- és járdafelújításra megítélt 405 ezer euró, melyből 20 ezret tesz ki az önrész. A következők a Bartók Béla Alapiskolát is érintik, a fűtésrendszer korszerűsítése 380 ezer, valamint a tantermi felújítás 190 ezer euróból, utóbbiból 25 ezer az önrész. Szerepel még a költségvetésben emellett egy nagyobb járdafelújítás a Gagarin, a Stadion és a Gorkij utcán, mindez 21 ezer euróból, illetve bicikliút Izsapra 60 ezerből, parkolók a katolikus óvoda mellé, a Kovács László utcába 26 ezerért, fekvőrendőr a Szent István utcába 9500-ért és autóbuszmegállók 540-ért.

„Bízunk benne, hogy ha elfogadjuk ezt a költségvetést, akkor meg is valósul” – fogalmazott Pongrácz Kálmán.

A 2022-es városi költségvetés jóváhagyott tervezete ezáltal 8 948 649 eurós bevétellel és kiadással számol. Bevételi oldalon 8 177 305 eurót tesznek ki a folyó bevételek és 610 844 eurót a tőkebevételek. A kiadási oldalon 5 230 016 eurót a folyó kiadások, ugyanezek külön az iskolák esetében további 2 132 176 eurót, a tőkekiadások pedig 1 287 148 eurót.

(SzT)