Átlagban 11 napig vannak kórházban, hét napig az intenzíven a koronavírusos betegek Szlovákiában

2020. szeptember 23. - 11:06 | Belföld

Amennyiben az új koronavírussal megfertőződött személyek kórházba kerülnek, átlagban 11 napot tartózkodnak ott. Erről is beszélt Marek Krajčí egészségügyi miniszter a Vizionári elnevezésű konferencián szerdán délelőtt.

Átlagban 11 napig vannak kórházban, hét napig az intenzíven a koronavírusos betegek Szlovákiában
Illusztráció
Előzmény:
Krajčí azt javasolja, hogy Magyarország és Ausztria is kerüljön a rizikós országok közé

Krajčí közlése szerint az intenzív osztályon átlagban 7, lélegeztetőgépen pedig 6 napig tartják őket. Ezek átlagos számok, tehát egyénenként magasabbak, illetve alacsonyabbak is lehetnek. Úgy véli, az aneszteziológusok és infektológusok időben kapcsolják a betegeket lélegeztetőgépre, és onnan időben is kapcsolják le.

A vírus reprodukciós száma pillanatnyilag 1,15 Szlovákiában, ami azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagban 1,15 személyt fertőz meg. Krajčí közölte, hogy ezt a számot ugyanakkor a jelenlegi intézkedések nem csökkentik, márpedig az volna az ideális, ha egyre vagy az alá sikerülne csökkenteni.

Beszélt arról is, hogy némely regionális közegészségügyi hivatal, például a pozsonyi kapacitásait már meghaladták az elvégzendő feladatok. Ez azt jelenti, hogy már nem győzik felkutatni a fertőzöttek kontaktjait, tovább kell munkában maradniuk, vagy némely dolgozót át kell minősíteni, hogy foglalkozhasson ezzel a területtel.

Pillanatnyilag a levehető tesztek napi számának maximuma 7500, ami köszönhető a kerületi központokban létesített nagykapacitású tesztelőhelyeknek.

A miniszter figyelmeztetett, hogy amennyiben valaki koronavírusos személlyel került kapcsolatba vagy rizikósnak minősített országból tér haza, fontos, hogy felelősségteljesen viselkedjen és a tesztelése előtti 5 napban házi karanténban maradjon, ugyanis csak így állapítható meg biztosan, hogy valóban koronavírusos-e.

A tesztelés előtt ki kell tölteni a www.korona.gov.sk weboldalon található ívet, a teszt eredményéről 96 órán belül értesítenek, akinek pedig pozitív lesz a tesztje, annak továbbra is izolációban kell maradnia.

A járvány gazdasági hatásait tekintve Krajčí azt mondta, hogy azon országoknak, melyek nem bírtak el a járvány első hullámával, drasztikus gazdasági visszaeséssel kellett szembenézniük. Szlovákiában feleakkora vagy annál is kisebb a gazdasági hatása a járványnak az első hullám után. Hozzátette, fontos, hogy időben hozzák meg a szükséges szigorító intézkedéseket, minthogy akkor kapkodjanak, mikor már baj van.

(TASR)

Címkék: koronavírus