Átlagon felüli a gyerekek beoltottsága a Szenci és a Dunaszerdahelyi járásban

2021. szeptember 21. - 15:03 | Régió

Körülbelül 80 ezer 12 és 17 év közötti diákot oltottak be mostanáig Szlovákia-szerte, ez az összes 23,4%-a - árulta el keddi sajtótájékoztatóján Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

Átlagon felüli a gyerekek beoltottsága a Szenci és a Dunaszerdahelyi járásban
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

A miniszter közlése szerint a 12-17 évesek beoltottsága Pozsonyban a legmagasabb, itt az országos arány több mint kétszerese, 52,6%-uk kapta már meg a vakcinát. A sorban másodikként két Pozsony-környéki járás, Szenc (47%) és Pezinok (42%) következik.

Az említett korcsoportba tartozó gyermekek harmadát (33%) oltották már be a Dunaszerdahelyi és a Nagyszombati járásban, és közel ugyanekkora arányban (31%) a Trencséni, Besztercebányai, Zsolnai és Malacky-i járásokban.

Lényegében mindegyik, magas beoltottsággal rendelkező járás az ország nyugati felében található, a sor másik végén pedig épp a keletiek, délkeletiek állnak. Mezőlaborcon (Medzilaborce) a leggyengébb, mindössze 7%-os, de nem sokkal jobb a helyzet Nagyrőcén (8%), illetve Rimaszombatban és Gelnicán (9-9%) sem.

Gröhling beszélt arról is, hogy jelenleg 851 osztály részesül távoktatásban, amiért a gyerekek karanténban vannak. Ez több mint 28 800 diákot jelent. Nőtt a koronavírusos diákok száma is, elérte az 1391-et. Ez a miniszter szerint elhanyagolható szám a 800 ezer diákhoz képest, ugyanakkor hétről hétre duplázódik. Felhívta viszont az iskolák figyelmét, hogy küldjék az adatokat, mivel több száz intézményből még nem kaptak semmit.

(TASR)