Átlépett egy súlyos határt a kenyér ára, de ami új évtől jön, arra kevesen számítottak

2022. november 27. - 18:28 | Belföld

Októberben rekordot döntött a kenyér ára, és a gabonafélék tőzsdei árának csökkenése ellenére várhatóan az új évben ismét drágulnak a pékáruk – figyelmeztet a Hospodárske noviny.

Átlépett egy súlyos határt a kenyér ára, de ami új évtől jön, arra kevesen számítottak
Fotó: TASR - illusztráció

Egy évvel ezelőtt 1,56 euró körül mozgott a kenyér átlagára, 12 hónap elteltével azonban a Szlovák Statisztikai Hivatal olyan értékeket regisztrál, amilyenekre még nem volt példa.

Az egy kilogrammos kenyér ára mostanra meghaladja a két eurót, ami 29 százalékos drágulást jelent.

Bár a gabonafélék tőzsdei ára az elmúlt időszakban csökkent, a pékek a kényér végső árába kénytelenek beleszámítani az energiaköltségeket, amelyek többszörösen nagyobbak a tavalyihoz képest.

A kenyér végső árára jelenleg csak minimális mértékben vannak hatással a csökkenő gabonaárak, a legjelentősebb tényező a munkaerő- és energiaköltségek.

Milan Lapšanský, a szlovákiai pékek, cukrászok és tésztakészítők érdekvédelmi szövetségének elnöke a lapnak elismerte, a jövő évben sem számít kedvezőbb helyzetre, épp ellenkezőleg, szerinte újabb drágulás várható.

A gabonatermesztők is elégedetlenek a gabonapiac tőzsdei alakulásával. „Jelenleg főleg arra gondolunk, hogy milyen lesz a tavasz, hiszen minimálisan a vetőmag drágább lesz. Feltételezzük tehát, hogy kevesebb kukorica és napraforgó lesz elvetve” – jegyezte meg Vladimíra Debnárová, a Gabonatermesztők Szövetségének (ZPO) titkára.


(HNonline.sk)