Átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása

2021. szeptember 3. - 18:53 | Tech

Jelentős mértékben, de csak átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása világszerte a koronavírus-járvány feltartóztatására elrendelt 2020. évi korlátozások idején - mutatta ki a Meteorológiai Világszervezet (WMO) idén először összeállított levegőminőség és klíma jelentésében.

A szálló por (PM2,5) több mint egyharmadával csökkent Ázsia egyes térségeiben, 40 százalékkal Afrikában, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában, de csak kisebb mértékben Európában és Észak-Amerikában.

"A Covid-19 miatti lezárások és utazási korlátozások a kulcsfontosságú légszennyező anyagok kibocsátása drámai mértékű, rövid idejű csökkentését idézték elő, különösen városi környezetben" - írták a világszervezet kutatói.

A WMO kutatói a tavalyi levegőminőségi adatokat hasonlították össze a 2015-2019 közötti időszakéval és kimutatták, hogy a nitrogén-oxid-kibocsátás - amelynek nagy része a közlekedésből és a fosszilis üzemanyagok égetéséből ered és megsemmisíti az ózont a levegőben - szinte mindenhol a világon 70 százalékkal esett vissza. Emiatt egyes térségekben az ózonszint nem változott vagy kis mértékben nőtt. A szén-monoxid-kibocsátás is csökkent minden térségben, különösen Dél-Amerikában.

"A csökkenés azonban tavaly túlságosan rövid idejű volt, hogy hatással legyen az emberi egészségre"

- közölte Okszana Taraszova, a világszervezet légkörkutató részlegének a vezetője.

Az olyan jelenségek, mint az ausztráliai bozóttüzek, a szibériai és amerikai erdőtüzek füstje és a Szaharából érkező homok- és porviharok ellentétes hatással voltak a levegő minőségére - tette hozzá.

A légszennyezés az idő előtti elhalálozás legnagyobb környezeti kockázati tényezője világszerte. Több mint kilenc évvel csökkentheti például az indiaiak mintegy 40 százalékának várható élettartamát - mutatta ki egy héten közzétett másik jelentés.

(MTI)