Átmenetileg nem szabnak ki büntetést, ha késünk a villanyszámla befizetésével

2020. április 9. - 14:24 | Belföld

A koronavírus-járvány ideje alatt nem szabnak ki büntetést, ha elmaradunk a villanyszámla befizetésével - tájékoztatott a gazdasági minisztérium. Sem a lakosságot, sem a kis- és középvállalkozásokat nem szankcionálják a jelenlegi helyzetben a késedelem miatt, és az áramot sem kapcsolják ki.

Átmenetileg nem szabnak ki büntetést, ha késünk a villanyszámla befizetésével
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A minisztérium tájékoztatása szerint dolgoznak a jogszabály-módosítás előkészítésén, amelyről a jövő héten tárgyal a kormány. „Két hónappal elhalasztjuk a fizetési késedelem miatti szankciók kiszabását. Később azonban mindenképp ki kell egyenlíteni a tartozást" - hangsúlyozta Karol Galek, a gazdasági minisztérium államtitkára.

Galek elmondta, a koronavírus-járvány által okozott gazdasági problémák nem veszélyeztethetik az energiaellátást. „Ha a háztartás költségvetése szűkös, a szolgáltató nem bünteti meg, ha nem tud idejében fizetni, nem kapcsolják le az áram- és a gézszolgáltatást. A válság által sújtott kis- és középvállalkozásokat sem büntetik a fizetési késedelem miatt" - közölte a tárca.

Ugyanakkor a minisztérium azt ajánlja, aki csak tudja, időben teljesítse kötelezettségeit. „Remélem, mindenki felelősségteljesen viselkedik a válság idején, figyelembe veszi üzleti partnereit, és nem él vissza ezekkel az engedményekkel" - mondta Galek.

A minisztérium tisztában van vele, hogy ebben a nehéz helyzetben törékeny az egész energetikai szektor. „Olyan intézkedéseket igyekszünk bevezetni, amelyek nem sértik egyetlen piaci szereplő érdekeit sem. Tárgyalunk minden érdekelt féllel, és igyekszünk ugyanannyi ügyfelet, szállítót és közvetítőt elérni, mint korábban" - tette hozzá az államtitkár.

Elmondta továbbá, hogy a támogatási hitelekről is tárgyalnak, amelyek lehetővé teszik a kis- és középvállalkozók számára adósságaik finanszírozását, és kompenzációs rendszert dolgoznak ki a nagyvállalatok megsegítésére. „Elsődleges fontosságú az üzleti forgalom fenntartása, akkor is, ha likviditási gondok adódnak" - hangsúlyozta Galek.


(TASR)

Címkék: villanyáram