Attól még, hogy nem rakták előzetesbe, leváltaná a miniszter a belügyi főellenőrt

2021. június 8. - 17:44 | Belföld

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter javaslatot nyújt be Adrián Szabó, a belügyi ellenőrzési hivatal igazgatójának leváltására.

Attól még, hogy nem rakták előzetesbe, leváltaná a miniszter a belügyi főellenőrt
Fotó: TASR

Ennek oka, hogy büntetőeljárás indult ellene hivatali jogkörrel való visszaélés és vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Barbara Túrosová, a belügyminisztérium sajtóosztályának igazgatója.

A zsarut, aki a rendőrök által elkövetett bűncselekmények kivizsgálására hivatott belügyminisztériumi inspekciót vezeti, múlt héten csütörtökön korrupció megalapozott gyanúja miatt vette őrizetbe a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA).

A bazini Specializált Büntetbíróság illetékes bírája szombat délelőtt aztán úgy döntött, hogy nem indokolt Szabó előzetes letartóztatására.

Ide tartozik, hogy az ellenzéki Smer-SD a hétvégén jelentette be, hogy indítványozni fogják a belügyminiszter leváltását, Robert Fico szerint ugyanis megalapozott bizonyítékok nélkül, hamis vallomások alapján vannak többen is előzetes letartóztatásban.

A kormánypárti Sme rodina elnöke, Boris Kollár állítja, hogy pártja kiáll Mikulec mellett, de hozzátette, két képviselőjének szabad keze van. Grendel Gábor (OĽaNO), a parlament alelnöke szerint nem hagyhatják szó nélkül, ha a Sme rodinaképviselői valóban támogatni fogják az ellenzék indítványát.

(TASR/para)